Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Διώρυγα Σουέζ: Μικρή πρόοδος στις εργασίες αποκόλλησης του «Ever Given» - Έκτη μέρα «σφηνωμένο»

Aπό την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων.

Οι προσπάθειες αποκόλλησης του «Ever Given» που βρίσκεται σφηνωμένο εδώ κι έξι ημέρες πλέον στην Διώρυγα του Σουέζ δεν έχουν επιφέρει ακόμα καρπούς, παρά το γεγονός ότι το Σάββατο μετακινήθηκε ελαφρώς.  Σε αυτές τις ημέρες έχει εμποδίσει την διέλευση τουλάχιστον 300 πλοίων. 

Οι αρχές είχαν βασίσει τις ελπίδες τους, σε σημαντικό βαθμό, στην παλίρροια το βράδυ του Σαββάτου αλλά τελικά η πρόοδος ήταν μικρότερη του αναμενόμενου και το νέο στοίχημα είναι το πλοίο να μπορέσει να πλεύσει ξανά σήμερα Κυριακή. 

Το Σάββατο έγινε βυθοκόρηση (απομάκρυνση υλικών από τον βυθό) 20.000 τόνων άμμου και χρειάστηκαν 14 ρυμουλκά για να καταφέρουν να τραβήξουν και να σπρώξουν το Ever Given στην προσπάθειά τους να αποκολλήσουν, όπως αναφέρει το BBC.

Στο μεταξύ μετά τις νέες αποτυχημένες προσπάθειες την επιχείρηση συνδράμουν και άλλα ρυμουλκά  που έσπευσαν πλάι στο Ever Given. 

Το εναλλακτικό σχέδιο 

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση αποκόλλησης, εάν οι εργασίες βυθοκόρησης και οι προσπάθειες ρυμούλκησης αποδειχθεί πως δεν επαρκούν, ο Οσάμα Ραμπί, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ανέφερε πως τότε θα απαιτηθεί η απομάκρυνση μέρος του φορτίου.

Ο Τζον Ντένχολμ, πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε δηλώσει στο BBC ότι η μεταφορά του φορτίου σε άλλο σκάφος ή στην όχθη του καναλιού θα συνεπαγόταν μεταφορά ειδικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός γερανού που θα χρειαζόταν να είναι ύψος άνω των 60 μέτρων. «Εάν πάμε σε αυτή τη διαδικασία, εκτιμώ πως θα απαιτηθούν εβδομάδες», είπε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Διώρυγα του Σουέζ