Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ταϊβανέζικη εταιρία Evergreen Marine Corp απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς το 1992 είχε καταφέρει να διασπείρει σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη 29.000 πλαστικά παπάκια και άλλα παιχνίδια που μπορούσαν να επιπλέουν στο νερό.

Συγκεκριμένα το 1992 είχαν πέσει στον βόρειο Ειρηνικό, από το φορτηγό πλοίο, Ever Laurel, 12 κοντέινερ τα οποία περιείχαν μέσα πλαστικά παιχνίδια για το μπάνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα συγκεκριμένα παιχνίδια βρέθηκαν σε διάφορες ακτές πάνω στον πλανήτη.

Το συγκεκριμένο συμβάν, αν και ήταν ατύχημα, βοήθησε στη συνέχεια τους επιστήμονες να μελετήσουν τα 11 μεγάλα θαλάσσια ρεύματα των ωκεανών και να καταλάβουν καλύτερα το πως λειτουργούν. 

Τι είχε συμβεί;

Τα παιδικά παιχνίδια, παρασκευάστηκαν στην Κίνα και μεταφέρθηκαν στον Χονγκ Κονγκ, ώστε να φτάσουν με πλοίο στην Τακόμα των ΗΠΑ.  Όμως το φορτίο με τα παπάκια μπάνιου, έφτασε μόλις στη μέση του ταξιδιού του. Το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα και το πλοίο Cargo έφτασε να πάρει κλίση ακόμα και 40ο μοιρών. Δώδεκα κοντέινερ βρέθηκαν στο νερό και μέσα σ' αυτά βρίσκονταν τα 29.000 πλαστικά παπάκια μπάνιου. 

Τα λαστιχένια παπάκια είναι φυσικά αδιάβροχα, άλλωστε η χρήση τους είναι να συνοδεύουν τα παιδιά στο μπάνιο τους. Τα περισσότερα αντίστοιχα παιχνίδια, έχουν στο κάτω μέρος τους μια τρύπα, που σταδιακά θα τα είχε οδηγήσει στο να πάρουν νερό και να βυθιστούν. Τα συγκεκριμένα όμως δεν είχαν. Και αυτό τα έκανε πρακτικά αβύθιστα. Τα πρώτα παπάκια που βρήκαν στεριά ξεβράστηκαν στην Αλάσκα. Τα υπόλοιπα άρχισαν να φτάνουν σε Ινδονησία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία...

Κανείς επιστήμονας δεν θα έπαιρνε την ευθύνη να ρίξει τόσο πλαστικό στους ωκεανούς, όμως από τη στιγμή που συνέβη ως ατύχημα, βοήθησε ιδιαίτερα τους ωκεανολόγους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA