Μενού
  • Α-
  • Α+

Συγκίνηση και οργή προκάλεσε η κατάθεση στο δικαστήριο από την πυροσβέστη της Μινεάπολις, που ήταν εκτός υπηρεσίας και ήταν παρόν στην δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς τον περασμένο Μάιο, γεγονός που πυροδότησε κύματα διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία κατά των μαύρων πολιτών παγκοσμίως. 

Η Ζενεβιέν Χάνσεν, που είδε με τα ίδια της τα μάτια τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, να ακινητοποιεί στην άσφαλτο τον Τζορτζ Φλόιντ και να βάζει το γόνατό στο λαιμό του για περίπου εννιά λεπτά, μέχρι να ξεψυχήσει, περιγράφει ότι την απώθησαν να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες για να του επαναφέρει τον σφυγμό.

«Υπήρχε ένας άντρας που σκοτώθηκε», είπε η Χάνσεν, η οποία κατέθεσε με τη στολή της και παρουσίασε λεπτομερώς την εκπαίδευσή της σε ιατρικούς τεχνικούς έκτακτης ανάγκης. «Θα μπορούσα να δώσω ιατρική φροντίδα με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτός ο άνθρωπος (ο Σόβιν), αρνήθηκε την πρότασή μου». 

Η Χάνσεν ήταν ανάμεσα σε αρκετούς θεατές που κατέθεσαν την Τρίτη για αυτό που είδαν στις 25 Μαΐου του 2020. Περιέγραψαν την απογοήτευσή τους, τον θυμό και την απελπισία τους καθώς παρακαλούσαν έντρομοι τον Σόβιν να πάρει το γόνατό του από τον λαιμό του Φλόιντ, πατέρα τριών παιδιών. 

Σύσσωμοι, ανέφεραν ότι ο αστυνομικός δεν άκουσε κανέναν, ούτε καν την έφηβη που κατέγραψε το βίντεο και κατάφερε να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Είπαν ότι τους κοιτούσε με ένα «παγωμένο» κι «άκαρδο» βλέμμα. 

Ο Σόβιν συνέχισε να κόβει την ανάσα του Φλόιντ, όσο  ο συνάδελφός του Του Τάο συγκρατούσε περίπου 15 θεατές, ακόμη και όταν η Χάνσεν έδειξε ταυτότητα ότι είναι πυροσβέστης και παρακαλούσε επανειλημμένα να ελέγξει τον σφυγμό του Φλόιντ, όπως επιβεβαιώνουν τόσο μάρτυρες όσο και βίντεο. 

https://www.youtube.com/watch?v=5Zgv5BAMlqM

Η συγγνώμη της έφηβης

Σήμερα κλήθηκαν να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο και τράβηξαν βίντεο τη στιγμή του θανάτου του Φλόιντ. Μία εξ αυτών, ήταν η 18χρονη σήμερα Νταρνέλα, η οποία είπε ότι δεν έχει σταματήσει να ζητά «συγγνώμη» από τον Φλόιντ επειδή δεν έκανε κάτι περισσότερο για να τον σώσει.

Η κοπέλα είπε στο δικαστήριο ότι είδε τον Φλόιντ να «ικετεύει για τη ζωή του» και ένιωσε σαν να έβλεπε τον πατέρα της, τον αδερφό της και τα ξαδέρφια της επειδή «είμαστε όλοι μαύροι». Κατά τη διάρκεια της δίκης ξέσπασε πολλές φορές σε κλάματα, ειδικά τη στιγμή προβολής του βίντεο όπου ο Φλόιντ χάνει τη ζωή του.

Βρισκόταν στο σημείο με τον εννιάχρονο ανηψιό της όταν είδε τον Φλόιντ στο έδαφος. Όπως υποστήριξε, τράβηξε το βίντεο γιατί είδε τον άνδρα τρομοκρατημένο. «Δεν ήταν σωστό, πονούσε» είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA