Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του κορoνοϊού, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον φόβο της επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, προσπαθώντας μέσα σε μια γενικευμένη σύγχυση να βρουν κάθε πιθανό τρόπο που μπορεί να τους σώσει από την οικονομική καταστροφή. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που βρέθηκαν σε πολύ χειρότερη μοίρα: εκείνοι που βίωσαν από πρώτο χέρι τον αληθινό τρόμο για την ίδια τους τη ζωή, μιας και μολύνθηκαν από τον Covid-19.

Στο Inc.com, τέσσερις επιχειρηματίες που κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την προσβολή τους από τον κορoνοϊό, ομολογούν ότι η συγκεκριμένη εμπειρία έχει αφήσει βαθιά σημάδια στη ζωή τους. Και ενώ δεν έχουν ακόμη ανακτήσει πλήρως την υγεία τους, πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν και τον αγώνα να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες. Για μερικούς, η ασθένεια τους οδήγησε σε μια αναγκαία μακρά παύση από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, βρίσκοντας μια ευκαιρία για ανάπαυση και περισυλλογή, γεγονός που τους βοήθησε να αναπτύξουν μεγαλύτερη αίσθηση ευγνωμοσύνης και ενσυναίσθησης για τους γύρω τους. Για άλλους, ο Covid-19, τους ενέπνευσε νέες επιθυμίες για πιο τολμηρές επιχειρηματικές κινήσεις.

Κάθε ένας από αυτούς έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί, εντούτοις η κοινή θέση τους είναι αυτή: Δεν είναι πλέον οι ίδιοι ηγέτες με πριν. Μάλλον, έγιναν καλύτεροι.

Αγκαλιάζοντας την ενσυναίσθηση

Ως ιδρύτρια της Luminary, μιας εταιρείας που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και παγκόσμια δικτύωση αποκλειστικά σε γυναίκες που επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές τους ιδέες, η Κέιτ Λούζιο, είχε ανέκαθεν τη φήμη μιας ηγέτιδας που ήταν εξαιρετικά απαιτητική με τους άλλους και πολύ ικανή στο να παίρνει γρήγορες αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση ακόμη και καταστάσεις κρίσης. «Οι συνεργάτες μου έλεγαν πάντα ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν μαζί μου, μιας και ήμουν υπερδραστήρια και αναζητούσα τα πάντα να τρέχουν με την ίδια ταχύτητα γύρω μου», λέει.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο όταν νόσησε από Covid τον Μάρτιο του 2020 ανατράπηκε όλη η ζωή της. Δεν ήθελε να αποσυνδεθεί από την εργασία της, αλλά τα βαριά συμπτώματα την ανάγκασαν να κλείσει εντελώς τις μπαταρίες της για έξι μήνες. «Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι αφόρητοι πονοκέφαλοι με αναγκάζουν να μένω μερικές μέρες στο σπίτι, αντιμετωπίζοντας τον πόνο με ιβουπροφαίνη, παγοκύστες και ξεκούραση».

Για να επιβιώσει η επιχείρηση της Λούζιο, έπρεπε να μεταμορφωθεί. Η εταιρεία Luminary έχασε σχεδόν το 80% των εσόδων της καθώς η αγορά είχε αποδιοργανωθεί πλήρως εξαιτίας του lockdown, με την Λούζιο να οδηγηθεί σε μεγάλες περικοπές μισθών των υπαλλήλων της, ώστε τουλάχιστον να αποφύγει τις απολύσεις. Ωστόσο, όλη η ομάδα συνεργάστηκε με πάθος ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία της επιχείρησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έστω και αν τα πάντα έπρεπε πλέον να δρομολογούνται μέσω τηλεργασίας απ’ το σπίτι.

Η Λούζιο λέει ότι η αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία τής έδωσε μια πολύ βαθύτερη αναγνώριση της ενσυναίσθησης, προσφέροντας στους υπαλλήλους της την ευελιξία που χρειάζονται χωρίς να αισθάνονται πανικό και φόβο. «Και εγώ η ίδια κατέβασα τους έντονους ρυθμούς μου, προσπαθώντας να κάνω τη φωνή μου να ακουστεί πιο καθαρά και ταυτόχρονα να μεταμορφωθώ σε μια ηγέτιδα που προτιμά να δίνει περισσότερες συμβουλές, παρά εντολές. Ο κορoνοϊός μου χάρισε μεγαλύτερα «αφτιά» και δέκτες περισσότερης ενσυναίσθησης για όλους όσους είναι δίπλα μου», εξομολογείται η Λούζιο.

Η δουλειά δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο

Στα μέσα Μαρτίου του περασμένου έτους, ο Ράιαν Κόβατς απολύθηκε από την θέση του ως διευθυντής μάρκετινγκ σε μεγάλη εταιρεία, η οποία πλήγηκε ανεπανόρθωτα από την πανδημία. Αυτό το γεγονός, του έδωσε ένα πολύ πιο αναγκαίο κίνητρο να πάρει τη ζωή στα χέρια του. «Η ιδέα για έναρξη μιας επιχείρησης μέσα στην κρίση που δημιούργησε ο Covid μπορεί να ακούγεται τρομακτική για πολλούς, αλλά για μένα ήταν ο σωστός χρόνος, που έκανε την ανάγκη ευκαιρία», λέει ο Κόβατς.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, η νεοσύστατη εταιρεία του, RKCMO, η οποία διαχειρίζεται υπηρεσίες μάρκετινγκ για στελέχωση και πρόσληψη πτυχιούχων ανέργων, άγγιξε τα 1 εκατομμύρια δολάρια σε συνολικά έσοδα. Αλλά τον Νοέμβριο ο Κόβατς συνήψε το χειρότερο «συμβόλαιο» της ζωής του: μολύνθηκε σοβαρά από τον κορονοϊό.

«Μπήκα σε μονάδα εντατικής με τα επίπεδα οξυγόνου να έχουν μειωθεί τόσο χαμηλά που τα χείλη μου ήταν μπλε. Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν μεγάλη αδυναμία των πνευμόνων μου να εισπνέει οξυγόνο, και την πιο δύσκολη μέρα μου -που νόμιζα ότι θα είναι η τελευταία-, έστειλα ένα βίντεο από το κινητό μου, αποχαιρετώντας τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά μου».

Ωστόσο, μετά από περίπου ένα μήνα, ο Κόβατς άρχισε να ανακάμπτει. «Το #1 μάθημα που μου δίδαξε ο κορονοϊός είναι ότι αναλογίστηκα στην πράξη πόσο πραγματικά εύθραυστοι είμαστε», λέει. «Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, που έχτισα με πάθος τα όνειρά μου για ανάπτυξη και καταξίωση, είχα μια αβέβαιη και θολή εικόνα περί της ευθραυστότητας του σώματος και της ζωής μου γενικότερα. Αλλά η εμπειρία μου με έκανε να χαλαρώσω λίγο και να δω ότι η δουλειά δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο».

Ο Κόβατς, κουβαλώντας ακόμη πολλά «κουσούρια» που του άφησε ο Covid-19 και η πολύμηνη παραμονή του στη ΜΕΘ, συνεχίζει την λειτουργία της επιχείρησής του έχοντας προσλάβει επιπλέον προσωπικό, ώστε να μπορεί ο ίδιος να απολαμβάνει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. «Ακόμη και αν βγάζω λιγότερα χρήματα για τον εαυτό μου, η επιχείρηση δουλεύει ρολόι και εγώ ζω κάθε μέρα σα να ήταν η τελευταία μου», λέει, προσθέτοντας: «Δεν χρειάζεστε έναν πολύ σοβαρό λόγο για να το κάνετε κι εσείς. Μπορεί να έρθει μια μέρα που δεν πρόκειται να είστε εδώ».

Η εξεύρεση ενός νέου σκοπού

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, το κτίριο που στέγαζε τα γραφεία της εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ Sweb Development στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. «Σκέφτηκα, Θεέ μου, τι θα γίνει τώρα; Τι θα απογίνουμε;», λέει η ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος Μάγκαλι Τσοκάνο. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο Covid έκλεισε κάθε κτίριο γραφείων που υπήρχε στον πλανήτη. Και τα χειρότερα δεν είχαν ακόμη έρθει για την Τσοκάνο.

Ένα μήνα μετά, η μητέρα της αγωνιζόταν για τη ζωή της σε μια μονάδα εντατικής, έχοντας μολυνθεί από τον κορονοϊό. Η ίδια η Τσοκάνο και ο σύζυγός της βγήκαν επίσης θετικοί στο τεστ, με την ίδια να νοσεί ήπια, αλλά με τον άνδρα της να υποφέρει από βαρύτερα συμπτώματα στους πνεύμονες, καταλήγοντας και αυτός στο νοσοκομείο. «Την μητέρα μου την αποχαιρέτησα μέσω FaceTime στα τέλη Μαρτίου, δυο μέρες πριν φύγει από τη ζωή στο κρεβάτι της ΜΕΘ. Ευτυχώς, ο σύζυγός μου βγήκε νικητής από τη νόσο μετά από τρεις εβδομάδες», λέει η Τσοκάνο.

Και επειδή η ζωή συνεχίζεται, η ομάδα της Sweb Development με ηγέτιδα την Τσοκάνο συνέχισε να εργάζεται από το σπίτι παρέχοντας εξατομικευμένη εξυπηρέτηση στους πελάτες της από απόσταση. Η αλλαγή ήταν δύσκολη για την Τσοκάνο, αλλά αυτό που την κράτησε όρθια ήταν το γεγονός ότι η επιχείρησή της μπορούσε τουλάχιστον να συνεχίζει να αναπνέει. «Υπάρχει τίποτε χειρότερο στον κόσμο από το να βλέπεις την επιχείρησή σου να καταστρέφεται από πυρκαγιά; Υπάρχει!», λέει. «Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα προς το ζην τους μια νύχτα εξαιτίας ενός ιού, και άλλοι τόσοι την ίδια τη ζωή τους».

Για εκείνη, η απάντηση ήταν να δημιουργήσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον «In This Together», ο οποίος διευκόλυνε την αγορά δωροκάρτας για να υποστηρίξει τόσο τοπικές επιχειρήσεις όσο και οργανισμούς που εξυπηρετούν άτομα που έχουν ανάγκη. Σε οκτώ εβδομάδες, το εγχείρημα της Τσοκάνο συγκέντρωσε 140.000 δολάρια. Δημιούργησε επίσης το Safewell, μια κερδοσκοπική επιχείρηση που ανέπτυξε σχέδια επαναλειτουργίας μετά την κρίση του κορονοϊού, με έμφαση στα πιστοποιητικά ασφαλείας για τους εργαζόμενους. «Στην μετά-Covid εποχή, οι υγιείς εργαζόμενοι θα αποτελούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη και οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη αξία όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία των επιχειρήσεων», τονίζει η Τσοκάνο.

Το πιο μεγάλο κέρδος εξαρτάται από ένα λεπτό της ώρας

Η μάχη του Τζιμ Σμολ με τον Covid τον περασμένο Απρίλιο, τον έπιασε εντελώς απροετοίμαστο. Όπως παραδέχεται ο ίδιος, «...υπήρξα φανατικός αρνητής της πανδημίας, μέχρι που βρέθηκα πρόσωπο με πρόσωπο με τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχω αντιμετωπίσει στη ζωή μου».

Η εταιρεία Sante Realty Investments, που είχε ο ίδιος ιδρύσει το 2001, εστιάζει στις επενδύσεις διαμερισμάτων, γραφείων και κτιρίων λιανικής πώλησης. Ο Σμολ, έχοντας επιτυχώς ξεπεράσει τα τεράστια προβλήματα που έφερε η κρίση των ακινήτων στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2008 και για δέκα περίπου χρόνια μετά, στην αυγή του 2020, θεωρείτο ως ένας από τους πιο ακατανίκητους επιχειρηματίες στο παιχνίδι του αμερικανικού real estate. Μέχρι που αποδείχθηκε θετικός στον Covid.

Τον Απρίλιο του 2020, αφού δεν μπόρεσε να τιθασεύσει τον πυρετό και τους πόνους σε όλο το σώμα μένοντας σε καραντίνα, οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και καρδιακή ανεπάρκεια. «Τη στιγμή που ήμουν στο φορείο δεν σκεφτόμουν τον εαυτό μου, αλλά τα 2 εκατομμύρια δολάρια που θα έχανα λόγω της απουσίας μου από ένα σημαντικό ραντεβού με επενδυτές ακινήτων στο Οχάιο το επόμενο πρωί», λέει ο Σμολ, συνεχίζοντας: «Η επιτυχία με είχε τυφλώσει, θέλοντας διαρκώς να κάνω το μεγάλο μεγαλύτερο, χωρίς όμως να λογαριάζω ότι αυτό που είχα καταφέρει οφειλόταν στην ίδια μου την ύπαρξη. Μόλις μπήκα στην εντατική, αντιλήφθηκα ότι εάν πεθάνω, τα πάντα ήταν μάταια».

Όπως ομολογεί ο Σμολ, εκεί μέσα (στη ΜΕΘ), ο αγώνας επιβίωσης δεν είναι μηνιαίος, εβδομαδιαίος ή καθημερινός. Είναι μια σκληρή μάχη λεπτό προς λεπτό. «Εάν κερδίσεις ένα λεπτό, ίσως κερδίσεις μια ώρα. Μετά, κερδίζεις μια μέρα. Εάν είσαι τυχερός κερδίζεις και την εβδομάδα, έως ότου κερδίσεις ή χάσεις τα πάντα μέσα ένα μήνα -τόσο καιρό ήμουν στην εντατική».

Σήμερα, εντελώς υγιής, ο Σμολ θεωρεί την εμπειρία του μάλλον θετική παρά αρνητική. «Άφησα πίσω μου πολλές αρνήσεις και αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να με οδήγησαν σε καλύτερες διαπραγματεύσεις με δύσκολους επενδυτές στην καριέρα μου. Aλλά όταν έχεις να κάνεις με έναν αντίπαλο σαν το Covid, το πιο γενναίο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αρκεστείς στα λιγότερα, με κυριότερο κέρδος, το να μην πεθάνεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA