Μενού
  • Α-
  • Α+

Εικόνες από την άβυσσο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αφού υποβρύχιο κατάφερε να βιντεοσκοπήσει το ναυάγιο του USS Johnston.

Το συγκεκριμένο ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 6,5 χιλιομέτρων και πρόκειται για το βαθύτερο σε όλη τη γη. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται στα 3.784 μέτρα. Οι εξερευνητές των ωκεανών πέρασαν πολλές ώρες να το βιντεοσκοπούν προκειμένου να καταγράψουν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαν από το κουφάρι του.

Το πλοίο USS Johnston ήταν αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας της Σαμάρ. Το ναυτικό των ΗΠΑ πολέμησε ενάντια των Ιαπώνων το 1944 σε μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ο Victor Vescovo, ο αρχηγός της αποστολής που βρήκε το πλοίο σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «Το ναυάγιο βρίσκεται σε τέτοιο βάθος που το οξυγόνο είναι ελάχιστο και υπάρχει ελάχιστη θαλάσσια ζωή. Το κουφάρι του πλοίου έχει μείνει σχεδόν άθικτο από τον χρόνο, μόνο αν εξαιρέσεις τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη μάχη».

Να σημειωθεί πως το ναυάγιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2019, αλλά το βαθυσκάφος τότε δεν μπορούσε να πάει πιο βαθιά, ώστε να το φωτογραφίσει ολόκληρο. Τώρα με το καινούργιο μοντέλο η ομάδα κατάφερε να το φτάσει και να τραβήξει αναλυτικές φωτογραφίες και βίντεο.

Τέλος, η ομάδα του Vescovo προσανατολίζεται στο να συνεργαστεί με ιστορικούς ώστε να ρίξει περισσότερο φως στη συγκεκριμένη μάχη. Το USS Johnston βυθίστηκε από τα ιαπωνικά πυρά. Αν και οι Ιάπωνες είχαν την αριθμητική υπεροχή, το πλοίο έκατσε και πολέμησε μέχρι να βυθιστεί. Συνολικά από τα 327 άτομα που είχε για πλήρωμα τα 141 σώθηκαν.

https://www.bbc.com/news/av-embeds/56608713/vpid/p09cjb64

Πηγή: BBC

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA