Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεκάδες αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισλαμιστές αντάρτες ξεκίνησαν μια επιδρομή στη βόρεια πόλη της Πάλμα στις 24 Μαρτίου.

Τώρα, στις εικόνες που έλαβε και δημοσίευσε το Sky News, η κλίμακα και η βία της επίθεσης από την τοπική ομάδα al-Shabaab που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Τα εναέρια πλάνα δείχνουν τα πτώματα εκείνων που δολοφονήθηκαν άγρια από τους αντάρτες, αφού τραβήχτηκαν από τα φορτηγά του και μερικοί εξ αυτών αποκεφαλίστηκαν από τους δολοφόνους του ISIS. Ο καπνός φαίνεται να ανεβαίνει από τα κτίρια της πόλης, αφού οι μαχητές του ISIS έτρεχαν στους δρόμους, σκοτώνοντας όσους έβρισκαν στον διάβα τους. 

Αρκετοί έτρεξαν προς τα ελικόπτερα διάσωσης, καθώς προσπαθούσαν απεγνωσμένα να διαφύγουν από τη βιομηχανική πόλη, η οποία καταλήφθηκε από περίπου 100 μαχητές. Μια φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον αέρα, δείχνει ανθρώπους που ελπίζουν να διασωθούν έχοντας γράψει «βοήθεια» και «SOS» με πέτρες και λευκά σεντόνια.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών της επίθεσης παραμένει άγνωστος, με τα δίκτυα Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας να «πέφτουν», καθιστώντας δύσκολη την επικοινωνία με την περιοχή.

Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, οι ένοπλοι επιτέθηκαν ανελέητα σε κοντινά χωριά πριν από την κύρια επίθεσή τους στην Πάλμα και μάλιστα έστησαν ενέδρα σε συνοδεία αλλοδαπών που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη βία.

«Ο στρατός της Μοζαμβίκης ήταν εντελώς παγιδευμένος από τη φρουρά, δεχόταν επίθεση από μέσα», δήλωσε ένας αναλυτής ασφαλείας στο Sky News.

«Δεν ήξεραν πώς να γυρίσουν, μερικοί απλώς εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και έτρεξαν», πρόσθεσε.

Τα ελικόπτερα της Συμβουλευτικής Ομάδας Dyck, μιας ένοπλης ομάδας που προσλαμβάνεται από την κυβέρνηση, εμφανίζονται στο βίντεο να προσπαθούν να διασώσουν όσους βρίσκονται στο έδαφος.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι το ελικόπτερο θα μπορούσε να πάρει μόνο έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων κάθε φορά. Η Λουίζα Χοσέ, 52χρονη μητέρα πέντε ετών, λέει ότι ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με αντάρτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος όταν επιτέθηκαν στην πόλη.

«Είχαν μπαζούκας και κασκόλ»

«Έτρεχα να σώσω τη ζωή μου. Έρχονταν από κάθε δρόμο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από ένα στάδιο στο λιμάνι της πόλης Πέμπα, που φιλοξενεί πολλούς από όσους κατάφεραν να διαφύγουν. 

«Τους είδα με μπαζούκας. Φορούσαν στολές με κόκκινα κασκόλ δεμένα στα κεφάλια τους.»

Ο Μπουλάμα Μπουκάρτι, αναλυτής της υποσαχάριας τρομοκρατίας στο Ινστιτούτο Tony Blair για την παγκόσμια αλλαγή, δήλωσε στον Guardian ότι η επίθεση ήταν η πρώτη φορά που οι ξένοι υπήκοοι έγιναν στόχος της ομάδας που υποστηρίζεται από το ISIS. Σημείωσε επίσης την πολυπλοκότητα της επίθεσης, με τους αντάρτες να στοχεύουν τράπεζες και αποθήκες για τρόφιμα και χρήματα, μιμούμενοι ενέργειες που είδαν άλλες ισλαμιστικές ομάδες στην Αφρική.

«Αυτό ξεπερνά άλλες εξεγέρσεις στην Αφρική. Η Boko Haram στη Νιγηρία χρειάστηκε έξι χρόνια για να φτάσει εκεί όπου αυτή η ομάδα έχει φτάσει σε τρία», πρόσθεσε. «Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο απελπιστική και χρειάζεται μια περιφερειακή παρέμβαση από αφρικανικά έθνη με δυτική υλικοτεχνική υποστήριξη.»

Πιστεύεται ότι οι αντάρτες διείσδυσαν στην πόλη στις ημέρες που οδήγησαν στην επίθεση και στη συνέχεια επιτέθηκαν από μέσα.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης δήλωσε ότι δεκάδες σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Πάλμα, αλλά η πλήρης κλίμακα των θυμάτων και του εκτοπισμού παραμένει ασαφής.

Πηγή: Daily Mail

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA