Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας αμφισβήτησε την «ελευθερία έκφρασης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόλυση του συμπατριώτη του προπονητή τερματοφυλάκων από τη Χέρτα Βερολίνου για ομοφοβικά και ξενοφοβικά σχόλια.

Ο Ζολτ Πέτρι απολύθηκε από τη γερμανική ομάδα της Μπουντσελίγκα την Τρίτη μετά από σχόλια που έκανε για τους μετανάστες και τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου σε συνέντευξή του στην ουγγρική Εφημερίδα Magyar Nemzet. Ο 54χρονος Πέτρι, ο οποίος βρισκόταν στον σύλλογο από το 2015, επέκρινε τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου.

Ως εν ενεργεία τερματοφύλακας, ο Πέτρι μέτρησε 38 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του μεταξύ Νοεμβρίου 1988 και Μαΐου 1996.

Όταν ρωτήθηκε αν συμπάσχει με τη συντηρητική κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη, ο Πέτρι απάντησε:

«Εντελώς. Δεν μπορώ καν να καταλάβω πώς η Ευρώπη είναι ικανή να βυθιστεί στα ηθικά βάθη που είναι τώρα. Η μεταναστευτική πολιτική για μένα είναι η εκδήλωση της ηθικής παρακμής. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας στην Ευρώπη σύμφωνα με τις εθνικές αξίες που έχουμε μάθει εδώ και πολλά χρόνια. Η Ευρώπη είναι μια χριστιανική ήπειρος και είμαι απρόθυμος να παρακολουθήσω την ηθική υποβάθμιση που σαρώνει την ήπειρό μας. Οι φιλελεύθεροι μεγεθύνουν τις αντιδράσεις. Εάν δεν θεωρείς τη μετανάστευση καλή επειδή ένας τρομακτικός αριθμός εγκληματιών έχει σαρώσει την Ευρώπη, στιγματίζεσαι ως ρατσιστής.»

Τα έβαλε και με τον «διάδοχό» του

Ο Πέτρι επέκρινε επίσης τον νυν τερματοφύλακα της εθνικής Ουγγαρίας και της Λειψίας Πέτερ Γκουλάξι για την υποστήριξή του στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Με ανάρτησή του στο Facebook τον Φεβρουάριο, ο Γκουλάξι καταφέρθηκε εναντίον ενός νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οποίος απαγορεύει σε ζευγάρια του ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά. Ο νέος νόμος ορίζει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και ισχυρίζεται ότι το «θεμέλιο της οικογένειας είναι ο γάμος και η σχέση γονέα-παιδιού. Η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας.»

«Όλοι έχουν δικαίωμα στην ισότητα [...] Με τον ίδιο τρόπο που κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει σε μια ευτυχισμένη οικογένεια, οποιουδήποτε φύλου, οποιουδήποτε χρώματος, οποιασδήποτε θρησκείας», έγραψε ο Γκουλάξι. Σε απάντηση, ο Πέτρι είπε ότι δεν κατάλαβε τη θέση του συμπατριώτη του:

«Ως αθλητής, θα επικεντρωθώ στο ποδόσφαιρο και δεν θα διατυπώσω απόψεις για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να παρακινήσει τον Πέτερ να συμπαραστέκεται σε ομοφυλόφιλους, τραβεστί και άλλες ταυτότητες φύλου. Σίγουρα δεν θα είχα προκαλέσει αντιδράσεις στη θέση του.»

Ο Γκουλάξι δεν έχει ακόμη πάρει θέση στα σχόλια του Πέτρι, αλλά εκείνος που τοποθετήθηκε ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.  Σε μια ανάρτηση στο Facebook την Τετάρτη, ο Σιγιάρτο αμφισβήτησε την απόλυση του Πέτρι και την έλλειψη δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρότι δεν κατονόμασε τον πρώην τερματοφύλακα, χρησιμοποίησε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Kedves Vera Jourová, Didier Reynders, Frans Timmermans, Judith Sargentini és minden, a véleménynyilvánítás szabadsága...

Δημοσιεύτηκε από Szijjártó Péter στις Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

Η θέση απευθυνόταν στην Ευρωπαία Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και «κάθε άλλο φιλελεύθερο Ευρωπαίο πολιτικό που ειδικεύεται στην αδίστακτη εκπαίδευση στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης!».

«Στη Γερμανία, ένας άνθρωπος απολύθηκε από τη δουλειά του επειδή μοιράστηκε τη γνώμη του για τη μετανάστευση και την οικογένεια. Πού είστε τώρα; Πότε θα διαμαρτυρηθείτε; Πότε κινείτε τις διαδικασίες και σύμφωνα με ποιο άρθρο;» έγραψε ο Σιγιάρτο.

Χέρτα: «Τα σχόλιά του δεν συμβαδίζουν με τις αξίες μας»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη σχολιάσει, κάτι που έκανε η Χέρτα κληθείσα να αιτιολογήσει την απόλυση. Ο γερμανικός σύλλογος αναφέρει ότι ενώ «εκτιμούσαν πολύ» το έργο του Πέτρι, τα σχόλιά του έρχονταν σε αντίθεση με τις θέσεις του συλλόγου για την ανοχή και την ποικιλομορφία. «Ήταν πάντα ανοιχτός, ανεκτικός και έτοιμος να βοηθήσει. Ποτέ δεν ενήργησε με ομοφοβικό ή ξενοφοβικό τρόπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Κάρστεν Σμιντ στη δήλωση του συλλόγου.

«Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι λεπτότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μετάφραση των παρατηρήσεών του και το γεγονός ότι αρκετές από τις δηλώσεις του Ζολτ κατά τη συνέντευξη έμειναν εκτός της δημοσίευσης, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι παρατηρήσεις στο σύνολό τους δεν συμμορφώνονται με τις αξίες της Χέρτα Βερολίνου», πρόσθεσε ο Σμιντ.

Ο Πέτρι εξέφρασε τη λύπη του για τα σχόλιά του και είπε ότι σέβεται την απόφαση του συλλόγου: «Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είμαι ομοφοβικός ή ξενοφοβικός. Λυπάμαι βαθύτατα για το σχόλιό μου σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλους εκείνους που αναζητούν καταφύγιο εδώ. Μου άρεσε να δουλεύω για Χέρτα και σέβομαι την απόφασή τους.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA