Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο κατήγγειλε την ένοπλη βία η οποία είναι «πληγή» για την Αμερική και προανήγγειλε ένα σχέδιο για να περιορίσει σε έναν μικρό βαθμό την ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή.

«Η βία των πυροβόλων όπλων σε αυτή τη χώρα είναι επιδημία, είναι εθνική ντροπή», υπογράμμισε, ο Αμερικάνος Πρόεδρος, ενώπιον ανθρώπων που επέζησαν από τέτοιες επιθέσεις και συγγενείς θυμάτων. «Η οδύνη τους είναι τεράστια», πρόσθεσε, και στη συνέχεια παρουσίασε το περιορισμένης έκτασης σχέδιό του που έχει ως στόχο να μειωθεί η οπλοκατοχή.

Με τα μέτρα δεν θα παραβιάζεται η Δεύτερη Τροπολογία 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι κανένα από τα μέτρα που εισηγείται δεν παραβιάζει τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής, εγγυάται το δικαίωμά τους να φέρουν όπλα. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν η αιματοχυσία και οι αυτοκτονίες, ο Μπάιντεν ζήτησε να απαγορευτεί η κατοχή τυφεκίων εφόδου από ιδιώτες, αλλά και οι γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται ένα σχέδιο με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να πατάξει την κατοχή των αυτοσχέδιων «όπλων φαντασμάτων» (που δεν έχουν σειριακούς αριθμούς) και τη μετατροπή των πιστολιών σε τυφέκια. Θα καταστεί επίσης ευκολότερο για τις Πολιτείες να υιοθετούν νόμους με τους οποίους θα επισημαίνονται οι θεωρούμενοι ως επικίνδυνοι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους όπλα.

Δεν θα είναι νομοθετικά τα μέτρα 

«Σήμερα παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την κρίση των όπλων αλλά αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια κρίση δημόσιας υγείας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας την πιο πρόσφατη μαζική δολοφονία που σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Νότια Καρολίνα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν δεν είναι νομοθετικά και δεν καλύπτουν όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Κογκρέσο ώστε να ληφθούν πιο επιθετικά μέτρα.

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: Associated Press

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA