Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Τετάρτη βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, αν και δήλωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων και δεν ανακοίνωσε περιορισμούς.

Στη Βρετανία, η μεικτή επιτροπή της κυβέρνησης για τα εμβόλια και την ανοσοποίηση δήλωσε ότι οι υγιείς άνθρωποι ηλικίας 18 έως 24 ετών που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για κορονοϊό θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εμβόλιο εφόσον είναι διαθέσιμο στην περιοχή τους.

Οι εθνικοί και περιφερειακοί υπουργοί υγείας του Βελγίου συμφώνησαν να περιορίσουν το εμβόλιο στους άνω των 55 ετών για έναν μήνα, ενώ ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράντζα δήλωσε την Τετάρτη ότι το εμβόλιο θα πρέπει να προσφέρεται μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ο Φράνκο Λοκατέλι, επικεφαλής του Συμβουλίου Υγείας της χώρας, δήλωσε ότι όσοι έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα μπορούν να λάβουν και τη δεύτερη. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ενώ το εμβόλιο δεν συνιστάται για τους κάτω των 60 ετών, δεν απαγορεύεται κιόλας.

Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία: Μόνο για τους άνω των 60

Μετά από συνάντηση με τους περιφερειακούς επικεφαλής υγείας, η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Ντάρια, ανακοίνωσε ότι η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca θα ανασταλεί προσωρινά σε εθνικό επίπεδο σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Οι αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας έχουν δώσει πάνω από 2,1 εκατομμύρια δόσεις του αγγλο-σουηδικού εμβολίου και τώρα θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα χρησιμοποιήσουν διαφορετικό εμβόλιο για τη δεύτερη δόση. Οι χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς περιλαμβάνουν τη Γερμανία, η οποία περιορίζει τη χρήση της σε άτομα κάτω των 60 ετών και εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή. Όμως, σε αντίθεση με την Ιταλία, όσοι κάτω από το ηλικιακό όριο έχουν ήδη εμβολιαστεί, θα πρέπει να λάβουν δεύτερη δόση από διαφορετική εταιρεία.

Η Ολλανδία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών, αφού είχε ήδη αναστείλει τη χορήγησή του στους νέους από την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι πολίτες άνω των 60 «μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν με ασφάλεια» το σκεύασμα της AstraZeneca ενώ οι νεότεροι θα κάνουν «ένα διαφορετικό εμβόλιο».

Η Πορτογαλία αποφάσισε με τη σειρά της σήμερα να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών λόγω των αναφορών σχετικά με πιθανή διασύνδεση του εμβολίου με σπάνια περιστατικά θρόμβων αίματος. «Θέλω να επισημάνω ότι στόχος της εκστρατείας εμβολιασμών στην Πορτογαλία είναι να σώζει ζωές και να προλαμβάνει σοβαρή ασθένεια», δήλωσε η επικεφαλής της Αρχής Υγείας της χώρας Γκράσα Φρέιτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με οποιοδήποτε εμβόλιο που έχει εγκριθεί στην Πορτογαλία».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της ειδικής ομάδας εμβολιασμών Ενρίκε Μέλο δήλωσε ότι η απόφαση να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 θα έχει μονάχα «μικρό» αντίκτυπο στην εκστρατεία εμβολιασμού.

ΕΕ: Κανένα αποτέλεσμα

Οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ απέτυχαν σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη το βράδυ να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, παρά την έκκληση της Πορτογαλίας, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ, να αναζητήσουν επειγόντως κοινό έδαφος για τη χρήση του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιου εγκεφαλικού θρόμβου αίματος μέχρι τις αρχές Απριλίου, αφού είχαν χορηγηθεί 34 εκατομμύρια δόσεις στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), προσθέτοντας ότι οι περισσότερες εμφανίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών μέσα σε δύο εβδομάδες εμβολιασμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA