Μενού
  • Α-
  • Α+

Την παραίτησή του υπέβαλλε την Πέμπτη, 8 Απριλίου,  ο ιμάμης Μεχμέτ Μποϊνουνκαλίν που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής ιμάμης στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τζαμί τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ιμάμης εξέδωσε ανακοίνωση την οποία δημοσίευσε στα social media και όπως αναφέρει παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, στη Θεολογική Σχολή του Μαρμαρά, αλλά και να σταματήσει να δίνει «λόγο σε αυταπάτες. Γιατί δεν πρέπει να μιλάμε, ενώ ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας μιλάει κανονικά», ανέφερε μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση της παραίτησης του.

https://twitter.com/M_Boynukalin/status/1380098504517910536?ref_src=twsrc^tfw

Οι αναρτήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις στο AKP

Ο ιμάμης είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής και είχε στοχοποιηθεί από διάφορους ακόμα και από μέλη της κυβέρνησης του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για διάφορες αμφιλεγόμενες απόψεις που είχε διατυπώσει στα social media.

Ένα από τα tweet που δεν άρεσαν καθόλου ήταν αυτό που είχε κάνει μετά την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ από τον Ερντογάν επειδή είχε αυξήσει τα επιτόκια. Τότε ο Μποϊνουνκαλίν είχε αναφέρει ότι αποτελεί «απαίτηση του Ισλάμ» να μειωθούν ή να διαγραφούν τα επιτόκια και ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να εξαπολύσουν πόλεμο κατά της τοκογλυφίας.

Η συγκεκριμένη δήλωση είχε ενοχλήσει τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Μπουλέντ Τουράν, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, είχε χαρακτηρίσει «λυπηρό» που ο Μποϊνουνκαλίν «έχει αυτή τη διαρκή πολεμική στάση, η οποία επισκιάζει την ιστορική πρόκληση του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμί» και του είχε ζητήσει να μην ασχολείται με πολιτικά ζητήματα.

Όμως ο Τουράν, δεν ήταν ο μόνος υψηλά ιστάμενος του AKP, τον οποίο ενόχλησαν οι δηλώσεις του ιμάμη, αφού και η άλλη αντιπρόεδρος του κόμματος, η Οζλέμ Ζενγκίν, χαρακτήρισε εσφαλμένο ένα ποστ του ιμάμη σχετικά με τις γυναικοκτωνίες.

Συγκεκριμένα ο 50χρονος ιμάμης στις 8 Μαρτίου και με αφορμή τον όρο «γυναικοκτωνία» είχε «επιτεθεί» στα Μ.Μ.Ε., κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα η οποία προσπαθεί να κάνει τις γυναίκες να επιτεθούν στους άνδρες». Υποστήριξε επιπλέον «ότι η τιμωρία για το θάνατο ενός αθώου προσώπου πρέπει να είναι ο θάνατος ανεξαρτήτως του αν είναι άντρας ή γυναίκα, καθώς κάτι τέτοιο επιτάσσει το Κοράνι».

Μάλιστα ο ιμάμης θέλησε να εμπλακεί και στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα που έχει ανακοινώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας ν’ αφαιρεθεί ο όρος «κοσμικότητα».

Με πληροφορίες από Sozcu

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA