Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Sofagate»: Γυναικείες οργανώσεις ζητούν την παραίτηση Μισέλ

Ευρωπαϊκές γυναικείες οργανώσεις συνέταξαν και απέστειλαν επιστολή στον Σαρλ Μισέλ με την οποία ζητούν την παραίτησή του από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά το «Sofagate», το περιστατικό που έλαβε χώρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα και προκάλεσε έντονο κύμα αντιδράσεων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα οι επικεφαλής της Ε.Ε. για να συναντηθούν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις εισήλθαν στο προεδρικό μέγαρο, υπήρχαν μόνο δύο καρέκλες στις οποίες κάθισαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το αίτημα για την παραίτηση Μισέλ έχει λάβει μέχρι στιγμής πάνω από 2.500 υπογραφές, σε λιγότερο από δύο ημέρες, από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Brussels Times. Όπως σημειώνεται, η συγκέντρωση υπογραφών ξεκίνησε από το ίδρυμα Millenia, ένα διεθνές ίδρυμα κοινής ωφέλειας για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα. Στην επιστολή, τονίζονται «τρία σημαντικά λάθη» που διέπραξε ο Μισέλ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τρίτης με τον Ερντογάν, τα οποία, εκτός από την προσβολή προς την φον ντερ Λάιεν, «αποτελούν προσβολή για όλες τις γυναίκες».

Τα λάθη δεν συνάδουν με τη διπλωματία, τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ειδικότερα, τα δικαιώματα των γυναικών, ανέφεραν οι υπογράφουσες, προσθέτοντας ότι οι «χλωμές» δικαιολογίες δεν θα επιλύσουν το «πολιτικό κενό», το οποίο -όπως υποστήριξαν- έχει αφήσει το περιστατικό ανάμεσα στην Ευρώπη και τις γυναίκες, αφενός, και μεταξύ Ευρώπης και κόσμου, αφετέρου.

Τα περισσότερα πρακτορεία Τύπου ανέφεραν το περιστατικό και το διακωμώδησαν, ανέφεραν οι γυναικείες ενώσεις, προσθέτοντας ότι, ως εκ τούτου, ζητούν την παραίτηση του Σαρλ Μισέλ από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Σαρλ Μισέλ #γυναίκες #Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν #Ευρωπαϊκή Ένωση