Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την απόφαση αυτή, μπαίνει τέλος στα σύντομα εσωτερικά δρομολόγια από το αεροδρόμιο του Ορλί, νότια του Παρισιού, μεταξύ άλλων προς τη Νάντη και το Μπορντό, με τις πτήσεις ωστόσο από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ/Ρουασί να συνεχίζονται κανονικά.

Η επιτροπή για το κλίμα που συγκροτήθηκε από τον Μακρόν είχε αρχικά προτείνει την κατάργηση όλων των πτήσεων μεταξύ των γαλλικών προορισμών, σε όποιες περιπτώσεις υπήρχε μια εναλλακτική απευθείας διαδρομή με τρένο λιγότερο από τέσσερις ώρες. Ο χρόνος μειώθηκε σε δυόμισι ώρες μετά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν ορισμένες περιοχές και η Air France-KLM, η οποία, όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες, επλήγη σοβαρά από τους τοπικούς και διεθνείς περιορισμούς στα ταξίδια, λόγω της πανδημίας.

Πριν από έναν χρόνο, η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε δάνειο 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την AF-KLM με την προϋπόθεση ότι θα αναστείλει ορισμένες εσωτερικές πτήσεις, με την απόφαση να βάζει φρένο και στη λειτουργία εντός της γαλλικής επικράτειας των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Air France-KLM, Μπέντζαμιν Σμιθ, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει τον αριθμό των εσωτερικών δρομολογίων της Γαλλίας κατά 40% έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο υπουργός Μεταφορών, Ζαν Μπαπτίστ Ντζεμπαρί τόνισε ότι «καταλήξαμε στις δυόμισι ώρες, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να απομονωθούν περιοχές στη βαθιά ενδοχώρα».

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζοέλ Αβιρανιέτ υποστήριξε ότι το μέτρο θα έχει «δυσανάλογο ανθρώπινο κόστος» και προειδοποίησε για απώλειες θέσεων εργασίας στον αεροπορικό τομέα. Άλλοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος των Πρασίνων, παραπονέθηκαν ότι η αποδυνάμωση της σύστασης της αρχικής πρόβλεψης στη Σύμβαση για το Κλίμα κατέστησε το μέτρο άνευ σημασίας.

Aυστρία: Φόρος 30 ευρώ για τις μικρές αποστάσεις

Η συντηρητική-πράσινη κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας εισήγαγε φόρο 30 € στα αεροπορικά εισιτήρια για πτήσεις μικρότερες από 217 μίλια (350 χλμ.) τον περασμένο Ιούνιο και επέβαλε απαγόρευση πτήσεων εσωτερικού που θα μπορούσαν να γίνουν σε λιγότερο από τρεις ώρες με το τρένο.

Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία προσπαθεί από τον Ιούνιο του 2013 να απαγορεύσει τις σύντομες πτήσεις εσωτερικού. Το 2019, Ολλανδοί βουλευτές ψήφισαν την απαγόρευση πτήσεων μεταξύ του αεροδρομίου Σίπχολ στο Άμστερνταμ και του αεροδρομίου Ζαβεντέμ στις Βρυξέλλες, που έχουν απόσταση 93 μιλίων. Ωστόσο, η απαγόρευση θεωρήθηκε ως παραβίαση των κανονισμών ελεύθερης κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν εφαρμόστηκε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA