ΔΙΕΘΝΗ
13/04/2021 13:07

«Βόμβα» Μπορίσοφ: H Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου της κατά 7,5 ευρώ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, κατήγγειλε πως η Pfizer αύξησε σημαντικά την τιμή του εμβολίου της, στο πλαίσιο των νέων συμβολαίων που υπογράφει η ΕΕ για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων δόσεων

«Βόμβα» Μπορίσοφ: H Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου της κατά 7,5 ευρώ
«Βόμβα» Μπορίσοφ: H Pfizer αύξησε την τιμή του εμβολίου της κατά 7,5 ευρώ
Ανάγνωση:

Την καταγγελία του Μπορίσοφ, που αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο ιστότοπος Euractiv.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου προμήθειας του εμβολίου της κατά του κορονοϊού με την ΕΕ, έκανε μια μεγάλη αύξηση στην τιμή του:

«Το εμβόλιο της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ και ανέβηκε στα 15,50 ευρώ. Τώρα η ΕΕ υπογράφει συμβόλαια για 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ήδη στην τιμή των 19,5 ευρώ», αποκάλυψε.

Σημειώνεται πως αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε συνομιλίες με την Pfizer για την προμήθεια εμβολίων COVID-19 το 2022 και το 2023.

Σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρνηθεί, για την ώρα, να αποκαλύψει την τιμή των εμβολίων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών, Εύα ντε Μπλίνκεν, είχε κοινοποιήσει στο Twitter τις τιμές εμβολίου που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε η κυβέρνησή της.

Στη συνέχεια, είχε γίνει γνωστό ότι η μια δόση της AstraZeneca κοστίζει 1,78 ευρώ σε σύγκριση με τα 12 ευρώ για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Όσο μειώνεται η ζήτηση θα αυξάνεται η τιμή των εμβολίων

Δημοσίευμα της Telegraph, που αναπαράγει τις δηλώσεις Μπορίσοφ, παρουσιάζει, παράλληλα, τις εκτιμήσεις ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές των εμβολίων αναμένεται να αυξάνονται στο εξής.

Όπως σημειώνεται, η σταδιακή μείωση της ζήτησης εμβολίων, θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής τους, ενώ παράλληλα οι ιδιομορφίες που παρουσιάζει η παραγωγή τους συντελεί στο αυξημένο κόστος τους.

Ενδιαφέρον έχει πως ανώτατο στέλεχος της Moderna είχε προειδοποιήσει για σταδιακή αύξηση της τιμή του εμβολίου της συγκεκριμένης φαρμακοβιομηχανίας με το πέρασμα του χρόνου, αποδίδοντάς την τότε στη ανάγκη να ευθυγραμμιστεί με τα πλέον «καινοτόμα εμβόλια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
COVID-19 ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ PFIZER ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ