Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πιο σοκαριστική ίσως στιγμή του κορονοϊού το 2020 ήταν οι σκηνές στο Μπέγκαμο, όπου 70 κονβόι μετέφεραν τα πτώματα νεκρών από την επιδημία για να τους αποτεφρώσουν. Έναν χρόνο μετά, μόνον η Λομβαρδία μετρά σχεδόν 32.000 νεκρούς, ενώ η Ιταλία συνολικά περισσότερους από 115.000 θανάτους. 

Οι εισαγγελείς στην Ιταλία πιέζουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τους βοηθήσει στις έρευνές τους σχετικά με την αντίδραση της Ιταλίας στον κορονοϊό. 

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ δεν έχει απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις που στάλθηκαν από τον εισαγγελέα του Μπέργκαμο. 

Ο ΠΟΥ το μόνο πράγμα που έκανε είναι να στείλει μήνυμα στο ιταλικό υπουργείο Υγείας, ώστε να ενημερώσει τους ερευνητές της περιοχής να μην πιέζουν τόσο πολύ τον Οργανισμό.

Αυτό έγινε σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από τους εισαγγελείς, τα οποία έφερε στην δημοσιότητα το βρετανικό δίκτυο, Sky News.

Ήθελε να αποκρύψει στοιχεία ο ΠΟΥ; 

Πρώην υπάλληλος του Οργανισμού ο οποίος βοηθά την έρευνα, λέει ότι ο προσπάθησε να τον αναγκάσουν να αλλάξει μια βασική έκθεση, στην οποία κατέγραψε ότι η Ιταλία δεν είχε ενημερώσει τα πρωτόκολλά της για την αντιμετώπιση πανδημιών από το 2006.

Ο Δρ Φρανσέσκο Ζαμπόν παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από 13 χρόνια υπηρεσίας, ισχυριζόμενος ότι οι εργοδότες του τον αγνόησαν, όταν εκείνος πρότεινε να γίνει πλήρης έρευνα πάνω στο θέμα. 

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του περασμένου έτους, η Ιταλία ήταν το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού, εβδομάδες πριν από τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι χαοτικές σκηνές των νοσοκομείων που ήταν ασφυκτικά γεμάτα στη βόρεια Ιταλία, ώθησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προλάβει τις υπόλοιπες κυβερνήσεις του κόσμου να προετοιμαστούν.

Η έρευνα και η απόσυρσή της 

Ο Δρ Ζαμπόν, με μια ομάδα εννέα επιστημόνων, ανέλαβε να στείλει ένα λεπτομερές σχέδιο σε όλα τα έθνη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, με βάση την αντίδραση της Ιταλίας. Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε αυτός ο τύπος αναφοράς.

Η έκθεση «Μια άνευ προηγουμένου πρόκληση: η πρώτη αντίδραση της Ιταλίας στο COVID-19» συντάχθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Μετά από μια εσωτερική αναθεώρηση του ΠΟΥ, δημοσιεύθηκε και διανεμήθηκε στις 13 Μαΐου, αλλά αναπάντεχα αποσύρθηκε την επόμενη μέρα.

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τους λόγους απόσυρσης της έκθεσης. Ένας από αυτούς ήταν ότι υπήρχε λάθος ημερομηνία στο χρονοδιάγραμμα για την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα, το οποίο διορθώθηκε σε λίγες ώρες, σύμφωνα με τον καθηγητή. Παρά τη διόρθωση, η έκθεση δεν δημοσιεύθηκε ποτέ ξανά.

Ο καθηγητής  υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος για την απόσυρση της έκθεσης ήταν ότι η ομάδα του εντόπισε την αποτυχία της ιταλικής κυβέρνησης να ενημερώσει τα πανδημικά της πρωτόκολλα για 14 χρόνια.

Σε απάντηση στο Sky News, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η έκθεση ήταν ένα «περιφερειακό έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόωρα από το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη (EURO).

«Τα δεδομένα και οι πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση δεν είχαν ελεγχθεί και περιείχαν ανακρίβειες και ασυνέπειες. Δεν θα έπρεπε να έχουν δημοσιευτεί και αποσύρθηκαν από το EURO (υπό την εποπτεία του περιφερειακού διευθυντή, EURO)». 

Η Ιταλία δεν ήταν η μοναδική που δεν ήταν προετοιμασμένη για την πανδημία και δεν είχε ενημερώσει τα πρωτόκολλά της.. Πολλές άλλες χώρες βρέθηκαν σε παρόμοια θέση.

Ο Δρ Ζαμπόν ισχυρίζεται ότι η υπόθεση έχει υπονομεύσει τη φήμη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τραβώντας την έκθεση, υπονόμευσε την ικανότητα των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να αντιδράσουν με επιτυχία στην πανδημία.

«Εμείς [στην Ιταλία] δεν είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε, αλλά αυτή η έκθεση θα τους επέτρεπε να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμαστούν καλύτερα για την πανδημία», αναφέρει. «Νομίζω ότι το πρόβλημα εδώ αφορά την έλλειψη ανεξαρτησίας και την διαφάνειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», συμπληρώνει.

Το Μπέργκαμο και οι 10.000 θάνατοι 

Ο ΠΟΥ λέει ότι μελετά το αίτημα διεθνούς δικαστικής συνδρομής του γραφείου του Εισαγγελέα στο Μπέργκαμο. Οι τελευταίοι σημειώνουν ότι η μαρτυρία του κυρίου Ζαμπόν και όποια στοιχεία διαθέτει παραμένουν μέρος της έρευνάς τους για πιθανή αμέλεια των Αρχών στο Μπέργκαμο, ενώ έχουν στα χέρια τους και μια έρευνα που συνέταξε του συνταξιούχου στρατιωτικού Πιερ Πάολο Λουνέλι, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 10.000 θάνατοι στην πόλη πιθανώς οφείλονται στην απουσία επαρκών πρωτοκόλλων διαχείρισης πανδημίας.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας της Εισαγγελίας του Μπέργκαμο, που θα δώσει κάποιες απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων του κορονοϊού στην πόλη, αναμένονται τον ερχόμενο μήνα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA