Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεώσει το επόμενο έτος τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 με τις εταιρείες Astrazeneca και Johnson & Johnson, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa η οποία επικαλείται με τη σειρά της πηγή από το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας.

«Η Κομισιόν, σε συμφωνία με ηγέτες πολλών χωρών της Ε.Ε., αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια ιικού φορέα και που ισχύουν για το τρέχον έτος δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους», γράφει η ιταλική εφημερίδα. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια με την τεχνολογία RNA (mRNA), όπως αυτά των εταιρειών Pfizer και Moderna.

Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι διατηρούνται στο τραπέζι ανοιχτές όλες οι επιλογές προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για τα επόμενα στάδια της πανδημίας, από το 2022 και μετά. «Δεν μπορούμε όμως να σχολιάσουμε θέματα που αφορούν συμβάσεις», ανέφερε. Επίσης, το ιταλικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έχει ζητήσει διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson σχετικά με την εντελώς απροσδόκητη ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων στην Ε.Ε.

Λάιεν: Eπισπεύδεται η παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε γνωστό ότι υπήρξε συμφωνία με την Pfizer/ΒιοΝtech για επίσπευση της παράδοσης 50.000.000 δόσεων εμβολίων. Τα εν λόγω εμβόλια θα παραληφθούν από την Κομισιόν το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο) του έτους και έτσι συνολικά θα φτάσουν τις 250 εκατ. δόσεις, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 100.000.000 εμβολιασμοί στην Ε.Ε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA