Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μία άκρως ανησυχητική εικόνα» αποτελεί για τον Πάβολ Σάλαι, επικεφαλής του γραφείου της οργάνωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Βαλκάνια, η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, πριν από μία εβδομάδα έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

«Η Ευρώπη παραμένει η ασφαλέστερη τοποθεσία στον κόσμο για να είσαι δημοσιογράφος, αλλά οι πιέσεις προς την ελευθερία του τύπου και οι κίνδυνοι αυξάνονται», προσέθεσε.

Η τέταρτη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία

Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έρχεται πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία της ερευνητικής δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια στη Μάλτα από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της και τέσσερα χρόνια αφότου ο Γιαν Κούτσιακ και η αρραβωνιαστικιά του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς έξω από το σπίτι τους στη Σλοβακία.

Τον Απρίλιο του 2019 η 29χρονη δημοσιογράφος και συγγραφέας, Λίρα ΜακΚι, έπεφτε νεκρή από πυροβολισμούς, ενώ κάλυπτε μία διαδήλωση στο Ντέρι της Βορείου Ιρλανδίας. Ο 53χρονος Πολ ΜακΙντάιρ κατηγορήθηκε για τον φόνο, όπως και εμπρησμό και για κλοπή. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Επτά άνδρες ομολόγησαν ή κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, αρθρογράφου και ερευνητού, το μπλογκ της οποίας επικεντρωνόταν στη διαφθορά των πολιτικών, στο ξέπλυμα χρήματος και στο οργανωμένο έγκλημα στη Μάλτα, ωστόσο παραμένει ασαφές ποιος βρίσκεται πίσω από το φόνο.

Ένας πρώην στρατιωτικός καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από επιχειρηματίες που σχετίζονταν με κορυφαίους Σλοβάκους πολιτικούς, και της αρραβωνιαστικιάς του. Ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της δολοφονίας, ο Μάριαν Κότσνερ, αθωώθηκε.

«Το να δολοφονείς έναν δημοσιογράφο είναι μία απεχθής και δειλή πράξη», έγραψε στο Twitter μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει την ελευθερία. Και η ελευθερία του τύπου ίσως είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να εργάζονται με ασφάλεια», προσέθεσε.

Η ελληνική αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής αν η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ έχει σχέση με τη δουλειάς του, ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος της εκτέλεσης και το γεγονός ότι ερευνούσε το οργανωμένο έγκλημα κάνουν τον Σάλαι να πιστεύει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι «πολύ πιθανό».

«Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» διαπιστώνουν ως κύριες ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη την οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου, την αύξηση των βίαιων επιθέσεων και των διαδικτυακών απειλών.

Όπως σημειώνει συγκεκριμένα στην Ουγγαρία πραγματοποιείται μία σύνθετη και μεθοδική επίθεση στην ελευθερία του τύπου, η οποία έχει εμπνεύσει παρόμοιες τακτικές σε Πολωνία και Σλοβενία.

Ουγγαρία: «Το αντίστροφο μοντέλο» για την ελευθερία της έκφρασης

Στην Ουγγαρία την οποία ο Σάλαι αποκαλεί ένα «αντίστροφο μοντέλο» για την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, έχει χρησιμοποιήσει την πανδημία για να συγκεντρώσει εξουσίες. Οποιοσδήποτε καταδικάζεται για δημοσιοποίηση «fake news» πλέον αντιμετωπίζει μέχρι και ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.

Στη Δυτική Ευρώπη έχει σημάνει ήδη συναγερμός στους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις άσκησης βίας σε βάρος δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τόσο από την αστυνομία όσο και από διαδηλωτές, σε χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Αρκετοί δημοσιογράφοι στη Γαλλία τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες ή δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία, ενώ άλλοι έχουν δεχθεί επιθέσεις από οργισμένους διαδηλωτές. Στην Ισπανία και στην Ελλάδα δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος επιθέσεων από ακροδεξιούς.

«Αυτή είναι ακόμα μία τάση που εντείνει την ανησυχία, η βία και οι αυθαίρετες συλλήψεις εναντίον δημοσιογράφων».

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ενίσχυση της ελευθερίας των ΜΜΕ, ωστόσο δεν έχει εμποδίσει στον Όρμπαν εν προκειμένω να περιορίσει την ελευθερία του τύπου.  Είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και να βελτιώσει την προστασία  όλων των δημοσιογράφων», κατέληξε ο Σάλαι.

Πηγή: Guardian

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA