ΔΙΕΘΝΗ
14/04/2021 22:39

Μπάιντεν: Την 1η Μαΐου, φεύγουμε από το Αφγανιστάν με ασφάλεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου

Μπάιντεν: Την 1η Μαΐου, φεύγουμε από το Αφγανιστάν με ασφάλεια
Μπάιντεν: Την 1η Μαΐου, φεύγουμε από το Αφγανιστάν με ασφάλεια
Ανάγνωση:

Επίσης, συμπλήρωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από την 20ή επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, προειδοποιώντας τους παράλληλα ότι αν εξαπολύσουν επίθεση στο διάστημα που διαρκεί η διαδικασία αυτή «θα απαντήσουμε με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Πιστεύω ότι η παρουσία μας στο Αφγανιστάν πρέπει να επικεντρωθεί στην αιτία για την οποία πήγαμε εκεί αρχικά: να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για νέες επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Αυτό κάναμε. Εκπληρώσαμε αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.

Η αποχώρηση δεν θα γίνει βεβιασμένα, αλλά «με ασφάλεια» και σε συντονισμό με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Απαιτήσεις και από το Πακιστάν

Ο Μπάιντεν ζήτησε ταυτόχρονα από το Πακιστάν «να κάνει περισσότερα» για να βοηθήσει το γειτονικό Αφγανιστάν. Εξηγώντας την απόφασή του αυτή, ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στις τρομοκρατικές απειλές που έχουν αναδυθεί σε άλλες περιοχές, καθώς επίσης και στην Κίνα.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης ότι μίλησε για αυτήν την απόφασή του με τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος ήταν εκείνος που ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, με πρώτο στόχο το Αφγανιστάν το 2001, μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΗΠΑ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ