Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιστροφή του πρίγκιπα Χάρι για την κηδεία του παππού του, πρίγκιπα Φίλιππου περιέπλεξε το ζήτημα σχετικά με το στρατιωτικό ένδυμα που φορούν οι «γαλαζοαίματοι» σε περιπτώσεις τελετών, αφού κινδύνευε να είναι ο μοναδικός που θα παραστεί με πολιτικά.

Ο πρίγκιπας Χάρι δεν έχει πλέον κάποιο ρόλο στη βασιλική οικογένεια, αφού έχασε όλους τους στρατιωτικούς του τίτλους τον Ιανουάριο όταν παραιτήθηκε και εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ. Έτσι δεν θα μπορούσε να φορέσει στρατιωτικό ένδυμα στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου.

Έτσι να μην υπάρξει οποιαδήποτε ντροπή για τη βασιλική οικογένεια και για να γλιτώσει τον δημόσιο εξευτελισμό του Χάρι, η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να μην φορέσει κανείς στολή και να είναι όλοι ντυμένοι με τον ίδιο τρόπο, με πένθιμα ρούχα, πρωινό πανωφόρι και μαύρες γραβάτες για τους άνδρες και μαύρο ένδυμα για τις γυναίκες.

Το ζήτημα περιπλέχθηκε αρχικά όταν ο «ατιμασμένος» εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του σε σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης εξαιτίας των διασυνδέσεων και της φιλίας που είχε με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα, χρηματιστή, Τζέφρι Επστάιν, πρίγκιπας Άντριου, απαίτησε να φορέσει τη στολή του ναυάρχου.

Ο Άντριου εξαιτίας όλων αυτών αποσύρθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019 από τον δημόσιο βίο, ωστόσο παρόλη την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, εξακολουθεί να κατέχει τους τιμητικούς του τίτλους στο Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας, αφού παραμένει αντιναύαρχος.

Όμως αυτό έγειρε ανησυχίες ότι εάν το συγκεκριμένο αίτημα δεν γινόταν αποδεκτό, τότε θα υπήρχε το πρόβλημα ότι ο Χάρι και ο Άντριου θα ήταν τα μοναδικά μέλη της βασιλικής οικογένειας με πολιτικά.

Με μία πηγή από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ν’ αναφέρει ότι, «υπήρχε ο κίνδυνος μίας πραγματικής ντροπής».

Μία πηγή, η οποία πρόσκειται στον πρίγκιπα Άντριου ανέφερε χθες, Τετάρτη, ότι θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» και δεν έχει κάποια πρόθεση να προκαλέσει πρόβλημα στην κηδεία του πατέρα του.

Ο Άντριου υπηρέτησε 21 χρόνια στο Ναυτικό, έγινε υποναύαρχος στα 50ου γενέθλια, αντιναύαρχος στα 55 και επρόκειτο να πάρει τον βαθμό του ναυάρχου στα 60α του γενέθλια πέρσι, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς το θέμα «πάγωσε», έως ότου καθαρίσει τ’ όνομά του.

Πηγές κοντά στον Χάρι, αποκάλυψαν ότι είχε θυμώσει αρκετά γι’ αυτό, καθώς ο ίδιος υπηρέτησε 10 χρόνια και πήγε και σε δύο αποστολές στο Αφγανιστάν.

Οι δύο αυτοί πρίγκιπες είναι και οι μοναδικοί που είχαν ενεργό συμμετοχή στον στρατό. Ο Χάρι στο Αφγανιστάν και ο Άντριου στον Πόλεμο στα Φόλκλαντ το 1982.

Σύμφωνα με μία πηγή από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ: «η βασίλισσα και η υπόλοιπη οικογένεια δεν θέλουν να συμβεί τίποτα το οποίο θα υπονομεύσει το πιο σημαντικό, που είναι οι τιμές στη μνήμη του Δούκα του Εδιμβούργου».

Αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία όπου κατά την κηδεία ενός μονάρχη ή του συζύγου του, όπου τα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν θα φορέσουν στρατιωτικό ένδυμα.

Η κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου θα γίνει το Σάββατο 17 Απριλίου με όλες τις δέουσες τιμές που επιτάσσει το βασιλικό πρωτόκολλο, αλλά θα υπάρχει σαφώς προσαρμογή σε αρκετά πράγματα ελέω covid-19, παρόλο που η Βρετανία μπήκε σε διαδικασία άρσης της καραντίνας. Όλη η επικήδεια τελετή θα γίνει μέσα στο κάστρο του Γουίνδσορ, όπου βρίσκεται ήδη η σορός του Φιλίππου μέσα στο φέρετρο.

Το γεγονός ότι ο Φίλιππος ετοιμαζόταν να γιορτάσει έναν αιώνα ζωής και 70 χρόνια υπηρεσίας του Στέμματος και του βρετανικού λαού, δίνει τη δυνατότητα στο Παλάτι να διοργανώσει μια κηδεία με μορφή γιορτής της ζωής και προσφοράς του.

Με πληροφορίες από Mirror και Daily Mail

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA