Μενού
  • Α-
  • Α+

Μιλώντας από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ενόψει της πενταμερούς της Γενεύης για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου και όντας πλάι στον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι «ξεπέρασε τα όρια» κατά τη διάρκεια της «επεισοδιακής» συνέντευξης τύπου της Πέμπτης.

«Ξεπέρασε τα όριά του, έδωσα την απαραίτητη απάντηση εκ μέρους της Τουρκίας και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως είχαν συμφωνήσει με τον Νίκο Δένδια να μην αναφερθούν σε ζητήματα που θα προκαλούσαν ένταση, ωστόσο σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αθέτησε την υπόσχεσή του.

«Ο κ. Δένδιας με εξωπραγματικούς ισχυρισμούς άρχισε να κατηγορεί τη χώρα μου. Αυτό δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθούμε. Ήταν αντιφατικές δηλώσεις», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά το σχόλιο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Υπήρξε ένταση με την Ελλάδα τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο. Ξεκινήσαμε και πάλι διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί για πέντε χρόνια. Είδαμε την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα σαν μία ευκαιρία εξομάλυνσης. Η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Φυσικά ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Αργότερα συζητήσαμε αυτά τα ζητήματα πιο διεξοδικά και αποκαλύφθηκαν αυτές οι διαφορές. Ο σκοπός των συνομιλιών είναι να συνεχίσουμε να τα συζητάμε. Ειδικότερα μιλήσαμε για το πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας», ανέφερε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «Πηγαίνοντας στη συνέντευξη Τύπου, υπήρξε ένα αίτημα από τον κ. Δένδια και την ελληνική αντιπροσωπία: Να μην αναφερθεί καμία από τις δύο πλευρές σε ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αίτιο αντιπαράθεσης. Όμως μετά από ένα σημείο της συνέντευξης τύπου άρχισε να επιτίθεται στη χώρα μου και στο έθνος μου με ψευδείς κατηγορίες. Δείξαμε την ευγένεια που απαιτείται ως οικοδεσπότες, αλλά ο κ. Δένδιας πήγε παραπέρα και ξεπέρασε τα όρια. Έπρεπε να του δώσω την κατάλληλη απάντηση για λογαριασμό του κράτους και του έθνους μας».

«Θα συνεχίσουμε στο εξής με την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση, θα λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Δεν πας πουθενά λέγοντας «είναι πίσω μου η Ε.Ε. Στο πεδίο φαίνεται ότι ούτε η Ε.Ε., ούτε κάποιες άλλες χώρες παρέχουν υποστήριξη πέραν της ρητορικής. Το μόνο που κάνουν είναι να πουλάνε όπλα. Σαν δύο γειτονικές χώρες πρέπει να βρούμε λύσεις μαζί. Επίσης σημειώσαμε την εποικοδομητική δήλωση που έκανε ο Έλληνας υπουργός σήμερα», κατέληξε.

Μάλιστα στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «κατάλληλη» την απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συνέχισε λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Τουρκοκύπριοι που παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου, είπαν «μπράβο, κ. υπουργέ γιατί ξεπέρασε τα όρια».

Επιμένει στη λύση των κρατών στην Κύπρο

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Τσαβόσουγλου υποστήριξε ότι με πρόταση της χώρας του πραγματοποιείται η άτυπη πενταμερής και ήρθε στα κατεχόμενα για να καθορίσουν το πλαίσιο της κοινής τους στάσης. Πριν από την Γενεύη, είπε, θα κάνουν όλοι μαζί στην Άγκυρα και από εκεί θα αναχωρήσουν μαζί για την Ελβετία.

«Εμείς είπαμε και στο παρελθόν ότι δεν θα καθίσουμε πλέον σε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε αυτό που είπαμε. Δεν είναι μια άκαμπτη στάση ή ένα γινάτι. Πενήντα τρία χρόνια διαπραγματευόμασταν την ομοσπονδία».

Για 53 χρόνια, συνέχισε, Τουρκία και ψευδοκράτος είχαν μια πολύ εποικοδομητική στάση, έδειχναν καλή πρόθεση, αλλά οι Ελληνοκύπριοι – που δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους – και η Ελλάδα που τους στηρίζει, απέρριψαν όλες τις προτάσεις είτε στο τραπέζι των συνομιλιών, είτε σε δημοψήφισμα, εγκατέλειψαν τις συνομιλίες. Και μετά ήταν η ελληνοκυπριακή πλευρά που επιβραβεύονταν ενώ το ψευδοκράτος και ο τουρκοκυπριακός «λαός» τιμωρούνταν, όπως είπε.

«Εμείς πλέον δεν το ανεχόμαστε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε μια λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Σίγουρα στην άτυπη συνάντηση πέντε συν τον ΟΗΕ στη Γενεύη εμείς θα πούμε ξεκάθαρα τις σκέψεις μας. Οι άλλες πλευρές που θα συμμετέχουν σε αυτή, περιλαμβανομένων και των παρατηρητών, αναμένουμε να θέσουν κι αυτοί τις απόψεις τους με ειλικρίνεια, θα τις ακούσουμε όλο αυτιά και μετά θα κάνουμε την αξιολόγησή μας. Εάν υπάρχει ένα κοινό έδαφος, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με νέες παραμέτρους» είπε.

Για τις απόψεις που λένε ότι υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και παράμετροι, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν αλλά «δεν είδαμε κανένα όφελος και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δούμε. Γι αυτό αυτές οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν εάν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, σίγουρα οι παράμετροι μπορούν να αλλάξουν».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι συζήτησαν και «διμερή θέματα» λέγοντας πως οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους στο εξωτερικό έχουν ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των Τούρκων διπλωματών.

Με πληροφορίες από Milliyet και ΚΥΠΕ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA