Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μακελειό στο Γουέικο: Η πολιορκία που κατέληξε σε εκατόμβη νεκρών

Σαν σήμερα η πολιορκία του FBI έληξε με τον θάνατο πάνω από 70 ανθρώπων ανάμεσά τους και πολλών παιδιών

Ο Τσαρλς Μάνσον και τα όσα έκαναν οι ακόλουθοί του είναι ίσως η πιο γνωστή ιστορία εγκλήματος που συνδέεται με θρησκευτική αίρεση, αλλά όχι η μόνη. Και τα όσα έγιναν σαν σήμερα το 1993 στο Γουέικο του Τέξας θα μας το θυμίζει για πάντα.

Γυρίζοντας ίσως 28 χρόνια, θα συναντήσουμε μία ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο θάνατος 75 ανθρώπων -κατά άλλους ήταν 81- απόρροια μιας πολιορκίας που κράτησε πάνω από 50 μέρες και για να λήξει χρειάστηκε να συνδράμει το FBI και ο Αμερικανικός στρατός.

Μέλη της αίρεσης Branch Davidians βρίσκονταν σε οικήματα στον λόφο Carmel στο Τέξας. Υπήρξαν πληροφορίες και μαρτυρίες πως είχαν στην κατοχή τους παράνομα όπλα και γι αυτό το λόγο εκδόθηκε ένταλμα για να γίνει έρευνα και να συλληφθούν συγκεκριμένα μέλη.

Το ATF, το γραφείο κατά των όπλων στις ΗΠΑ, ανέλαβε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου την υπόθεση, δίχως ωστόσο να καταφέρει να εισέλθει στον χώρο. Σταδιακά οι δυνάμεις «πολιορκίας» ενισχύθηκαν από την Εθνική Φρουρά, τον στρατό, τους rangers του Τέξας και εν τέλει άνδρες από το FBI.

Η πολιορκία κράτησε 51 μέρες με τα μέλη της αίρεσης καθοδηγούμενα από τον Ντέιβιντ Κορές να μην παραδίδονται.

Στις 19 Απριλίου, το FBI θα επιχειρούσε μία ακόμα προσπάθεια να βγάλει έξω τους ταμπουρωμένους.

Ο τρόπος που επέλεξε αποδείχθηκε μοιραίος.

Αφού πήραν την άδεια της πρόσφατα διορισμένης γενικής εισαγγελέως των ΗΠΑ, Τζάνετ Ρένο, καθώς υπήρχαν πληροφορίες και για παιδική κακοποίηση, το FBI επιχείρησε να εκκενώσει τον χώρο με τη χρήση δακρυγόνων.

Το σχέδιο τουλάχιστον, ήθελε τα μέλη να βγουν έξω λόγω της βαριάς ατμόσφαιρας.

Τίποτα όμως δεν πήγε με βάση αυτό το σχέδιο. Τα δακρυγόνα και όλα όσα πέταξαν οι άνδρες του FBI προκάλεσαν πυρκαγιά στον χώρο που γενικεύτηκε γρήγορα και παγίδευσε μέσα σχεδόν όλα τα μέλη της αίρεσης.

Ο απολογισμός τραγικός. Συνολικά 76 άνθρωποι νεκροί και ανάμεσά τους 20 παιδιά που δεν πρόλαβαν να βγουν από τις φλόγες.

Να σημειωθεί πως τις μέρες που προηγήθηκαν είχαν απελευθερωθεί 21 παιδιά και 14 ενήλικες μετά από διαπραγματεύσεις.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#FBI