Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τη λίστα των πιο ισχυρών διαβατηρίων του κόσμου, που συντάσσει η Henley Passport Index, με δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην 8η θέση (μαζί τα αντίστοιχα της Μάλτας, της Νορβηγίας και της Τσεχίας), προσφέροντας πρόσβαση σε 186 χώρες. 

Η κατάταξη περιλαμβάνει 199 διαβατήρια. Η Ιαπωνία παραμένει στην πρώτη θέση. Οι κάτοχοι ιαπωνικού διαβατηρίου έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 193 προορισμούς χωρίς Visa.

Στη 2η θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, με αντίστοιχη δυνατότητα ταξιδιού σε 192 προορισμούς και στη συνέχεια η Γερμανία και η Νότια Κορέα μετρούν 191 προορισμούς χωρίς Visa.

Την 4η θέση κατέχουν τέσσερις χώρες: η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία (με 190 προορισμούς), ενώ η πρώτη 5άδα περιλαμβάνει ακόμη την Αυστρία και τη Δανία με 189 προορισμούς.

Στην 6η θέση είναι η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία (188 προορισμοί χωρίς Visa) ενώ στη συνέχεια συναντάμε το Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες (καλύπτουν 187 προορισμούς).

Ποιες είναι οι τελευταίες χώρες της λίστας

Η Αυστραλία και ο Καναδάς βρίσκονται στην 9η θέση (με 185 προορισμούς αντίστοιχα). Την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν οι χώρες: Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία (183 προορισμοί χωρίς Visa). Στον αντίποδα, τα πιο «αδύναμα» διαβατήρια έχουν η Σομαλία, η Υεμένη, το Πακιστάν, η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, με το διαβατήριο των χωρών αυτών να «επιτρέπει» ταξίδια χωρίς Visa σε 26 έως 34 χώρες.

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ακόμη σε ισχύ παγκοσμίως, κάθε επίπεδο ελευθερίας στα ταξίδια παραμένει θεωρητικό», αναφέρει η Henley & Partners.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA