Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην ίδια κατεύθυνση με ιθύνοντες της ηγεσίας της χώρας, όπως ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έγινε έξαλλος με την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος», κινούνται και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αυτή τη φορά στο «στόχαστρό» τους μπήκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Milliyet», το οποίο σχολιάζει την πτήση που πραγματοποίησε ο κ. Πάιατ με μαχητικό F-16 στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Ηνίοχος 21».

«Σκανδαλώδης πόζα μέσα από το πιλοτήριο, που κοινοποιήθηκε από επίσημο λογαριασμό», αναφέρει ο τίτλος του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

Μάλιστα το εν λόγω δημοσίευμα αφού αναφέρει κάποιες πληροφορίες για τις χώρες που συμμετέχουν, υποστηρίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο της άσκησης.

Στη συνέχεια αφού χαρακτηρίζει «φιλέλληνα» τον Τζέφρι Πάιατ και αναφέρει ότι «πόσταρε σκανδαλώδεις φωτογραφίες και μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter».

Από την πλευρά του ο κ. Πάιατ μοιράστηκε την εμπειρία που είχε με ανάρτησή του στο Twitter.

«Ευχαριστώ τη Διοίκηση των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής που μου έδειξε τη συγκλονιστική θέα της Ελλάδας από το πιλοτήριο ενός F-16. Είμαστε περήφανοι που συμμετείχαμε με την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», η οποία αναδεικνύει τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη», έγραψε στο tweet του ο Τζέφρι Πάιατ συνδυάζοντας την ανάρτηση με φωτογραφίες από την πτήση με το F-16.  

https://twitter.com/USAmbPyatt/status/1384487833054896128?ref_src=twsrc^tfw

Ηνίοχος 2021

Η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», ξεκίνησε τη Δευτέρα, 12 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην εν λόγω Άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (RAFALE, M – 2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (F – 16), οι ΗΠΑ (F – 16, MQ – 9, KC – 135), η Ισπανία (F/A – 18 HORNET), το Ισραήλ (F – 15, F – 16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers – GCI) και η Κύπρος (AW 139), καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Η άσκηση την οποία σχεδίασε το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συνδυαστεί με την άσκηση ΛΑΙΛΑΨ 21 του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα συμμετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων ως ακολούθως:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
  • Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με συνδρομή Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
  • Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue.
  • Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Target.
  • Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Dynamic Targeting.
  • Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης – High Value Airborne Asset.
  • Επιχειρήσεις Υποστήριξης – Slow Mover.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA