Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα έντομο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο πήρε το όνομά του από κορονοϊό, καθώς το διαρκές lockdown βοήθησε τον αρμόδιο καθηγητή να συνεχίσει με ηρεμία την έρευνά του. 

Ο καθηγητής Χαλίλ Ιμπραήμι πέρασε χρόνια ερευνώντας ένα νέο είδος τριχόπτερου που εθεάθη για πρώτη φορά στο Εθνικό Πάρκο Bjeshket e Nemuna του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου.

Το νέο είδος «βαφτίστηκε» Ποταμοφύλαξ Κορονοϊός με τον καθηγητή να δηλώνει ότι η πανδημία ήταν η μόνη που βρισκόταν σε καλπασμό όλον αυτόν τον καιρό, οπότε δεν μπορούσε να την αγνοήσει. 

Ως αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, ο καθηγητής Ιμπραήμι συνέλεξε το είδος, το οποίο αποδείχθηκε ενδημικό στο εθνικό πάρκο, 120 χλμ. Δυτικά της πρωτεύουσας Πρίστινα, και διαπίστωσε ότι ήταν αρκετά διαφορετικό από τα άλλα τριχόπτερα που βρίσκονται στα Βαλκάνια. 

Είναι σημαντικά μικρότερο και ζει σε διαφορετικό περιβάλλον, σε ανοιχτές ζώνες μεγάλου υψομέτρου, περίπου 2.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το πρόβλημα της ρύπανσης

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, παρατήρησε επίσης ότι ο ποταμός Lumbardhi i Decanit, όπου βρέθηκε το νέο είδος, έχει επιδεινωθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια λόγω της κατασκευής μονάδας υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Το Κόσοβο και οι χώρες των Βαλκανίων έχουν μακρά ιστορία περιβαλλοντικής ρύπανσης κάθε είδους, από τα λύματα που διοχετεύονται απευθείας σε ποτάμια έως την αποψίλωση και την κακή διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η περιβαλλοντική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, με τα συνεχόμενα κατασκευαστικά έργα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τη βιομηχανική ρύπανση, καθώς και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Οι άνθρωποι πρέπει να «ξανασκεφτούν τη στάση τους απέναντι στο περιβάλλον», επειδή αυτά τα έντομα αποτελούν «το πρώτο εμπόδιο πριν έρθει η ρύπανση στον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Ιμπραήμ. «Είναι οι πρώτοι δείκτες ότι κάτι πάει στραβά στο περιβάλλον». 

Πηγή: SkyNews 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA