Μενού
  • Α-
  • Α+

Η 27χρονη Γεονμί Παρκ απέδρασε από τη Βόρεια Κορέα το 2007 και από τότε ζει στις ΗΠΑ και είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και συνεχώς φοβάται για τη ζωή της αφού μίλησε για το βίαιο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Γεονμί Παρκ αναγκάστηκε να δραπετεύσει λαθραία από τη χώρα της το 2007 μετά τη σύλληψη του πατέρα της και την φυλάκισή του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αν και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα πλέον, εξακολουθεί να αισθάνεται την απειλή του αυταρχικού καθεστώτος που άφησε πίσω της και έχει προσλάβει σωματοφύλακες για την προστασία της όταν βρίσκεται σε εκδηλώσεις.

«Βρίσκομαι στη 'λίστα' του Κιμ Γιονγκ Ουν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια και ανησυχώ πως θα προσπαθήσουν να με δολοφονήσουν» ανέφερε στην «Sun».

«Συνέχεια οι λογαριασμοί μου χακάρονται. Δέχομαι απειλές όλη την ώρα».

Πολλοί από τους συγγενείς της Γεονμί που έμειναν στη χώρα τιμωρήθηκαν μετά την απόδρασή της επειδή έχει θεωρηθεί εκείνη ως «ένοχη για τις απόψεις της» από το κράτος και δεν γνωρίζει πόσοι είναι ακόμη ζωντανοί.

Αλλά ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να ζει σε μία τέτοια βάναυση κοινωνία όπου είδε ανθρώπους να κείτονται νεκροί στους δρόμους και αναγκάστηκε ακόμη και να δώσει το παρών σε δημόσιες εκτελέσεις.

«Απαιτούν από τα παιδιά να πάνε στις εκτελέσεις και μας ανάγκαζαν κιόλας να καθόμαστε μπροστά μπροστά γιατί είμασταν κοντύτεροι από τους ενήλικες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι υπέστη «πλύση εγκεφάλου» από μικρή ηλικία για να βλέπει την κυβέρνηση ως πανίσχυρη, πιστεύοντας μάλιστα ότι ο αείμνηστος Κιμ Γιονγκ Ιλ (ο πατέρας του σημερινού ηγέτη, που πέθανε το 2011) μπορούσε να διαβάσει το μυαλό της.

«Η Βόρεια Κορέα είναι θρησκεία», είπε. «Μας λένε ότι ο Κιμ είναι θεός και ξέρει τι σκέφτεσαι και πόσες τρίχες έχεις στο κεφάλι σου».

Η Γεονμί ισχυρίζεται ότι μεγάλο μέρος της χώρας δεν διαθέτει σταθερή ηλεκτρική ενέργεια ή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δεν γνωρίζει τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έξω ​από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.

Η 27χρονη ακτιβίστρια φοβάται ότι λέγοντας την αλήθεια για το αυταρχικό καθεστώς, μπορεί να έχει κάνει τον εαυτό της στόχο. Μάλιστα δήλωσε στη «Sun» πως ανησυχεί ότι θα έχει την ίδια μοίρα με τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία το 2018.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει δολοφονίες σε ξένο έδαφος στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ έχασε τη ζωή του σε αεροδρόμιο της Μαλαισίας το 2017, αφού μια γυναίκα έριξε ένα υγρό (τώρα γνωρίζουμε ότι ήταν νευροπαραλυτικός παράγοντας) στο πρόσωπό του.

Δύο γυναίκες που συνελήφθησαν αργότερα ως ύποπτες για τη δολοφονία ισχυρίστηκαν ότι είχαν εξαπατηθεί για να τον σκοτώσουν και πίστευαν ότι συμμετείχαν σε μια τηλεοπτική εκπομπή με φάρσες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Γιονγκ Ναμ σκοτώθηκε με εντολή του δικτάτορα επειδή εξακολουθούσε να διεκδικεί τον «θρόνο» της Βόρειας Κορέας.

Μια έρευνα του ΟΗΕ το 2014 σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα διαπίστωσε ότι «η σοβαρότητα, η κλίμακα και η φύση αυτών των παραβιάσεων αποκαλύπτουν μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο στον σύγχρονο κόσμο»

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας αρνείται κατηγορηματικά βέβαια πως τέτοιες καταχρήσεις συμβαίνουν στη χώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA