Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΝΚΑ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει σήμερα, Παρασκευή 23 Απριλίου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό, Τζο Μπάιντεν.

Αυτή επικοινωνία αναμένεται να είναι η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών  από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Νοέμβριο και κανονίστηκε στο περιθώριο της διαδικτυακής συνάντησης που είχαν Μπάιντεν και Ερντογάν στη διάσκεψη για το κλίμα.

Η Άγκυρα έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα στις 21 Ιανουαρίου, από τον περασμένο Νοέμβριο όταν και επικράτησε έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές. Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε απαντήσει θετικά σε αυτές τις προτάσεις για επικοινωνία.

Η συγκεκριμένη τηλεφωνική επικοινωνία δεν έρχεται σε τυχαίο σημείο καθώς δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου έκαναν λόγο ότι ο Μπάιντεν αναμένεται ν’ αναγνωρίσει τη «Γενοκτονία των Αρμενίων» τις προσεχείς ημέρες, ενώ και την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν επίσημα την Τουρκία ότι έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Γενοκτονία» σε ανακοίνωση

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το αν και πότε ο Μπάιντεν θ’ αναγνωρίσει τη «Γενοκτονία των Αρμενίων» και είπε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο. 

Ο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση, που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, οπότε οργανώνονται παραδοσιακά εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία ότι την αποσύρουν από το πρόγραμμα των F-35

Παράλληλα την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν επίσημα την Τουρκία ότι έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν το μνημόνιο συμφωνίας του 2006 που είχε υπογραφεί από εννέα χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Οι υπόλοιποι οκτώ εταίροι υπέγραψαν ένα νέο μνημόνιο συμφωνίας και η νέα κατάσταση διαβιβάστηκε στην Άγκυρα. 

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία είναι οι υπογράφοντες το τελευταίο μνημόνιο. 

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά και έφτιαχνε ανταλλακτικά για την παραγωγή τους, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφότου αποφάσισε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία, για τους οποίους η Ουάσιγκτον λέει ότι απειλούν τα F-35.

Παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, το Πεντάγωνο δήλωσε προηγουμένως ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους για βασικά εξαρτήματα F-35.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA