Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αν Μακλάρεν: Το Google Doodle τιμά τη βιολόγο πρωτοπόρο στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Το Google Doodle της Μεγάλης Δευτέρας είναι αφιερωμένο στη Βρετανίδα βιολόγο Αν Μακλάρεν

Αφιερωμένο στη Βρετανίδα βιολόγο Αν Μακλάρεν είναι το Google Doodle της Μεγάλη Δευτέρας με αφορμή τη συμπλήρωση 94 ετών από τη γέννησή της.

Η Αν Μακλάρεν γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1927 το Λονδίνο και θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες αναπαραγωγικές βιολόγους του 20ού αιώνα. 

Η βασική της έρευνα για την εμβρυολογία βοήθησε αμέτρητους ανθρώπους να επιτύχουν τα όνειρά τους για γονείς.

Τη δεκαετία του ’50 η Αν ΜακΛάρεν άρχισε να κάνει πειράματα με ποντίκια για να κατανοήσει τη βιολογία της ανάπτυξης των θηλαστικών. Με την επιτυχή καλλιέργεια εμβρύων ποντικού in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα), η Μακλάρεν και ο συνάδελφός της Τζον Μπίγκερς απέδειξαν τη δυνατότητα δημιουργίας υγιών εμβρύων έξω από τη μήτρα της μητέρας.

Αυτά τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν το 1958 και άνοιξαν το δρόμο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά με επιτυχία στους ανθρώπους είκοσι χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνοδεύτηκε από σοβαρά ηθικά προβλήματα. Για το σκοπό αυτό, η Μακλάρεν συμμετείχε στην επιτροπή Γουόρνοκ, ένα διεπιστημονικό κυβερνητικό όργανο αφιερωμένο στην ανάπτυξη πολιτικών που σχετίζονταν με την πρόοδο της τεχνολογίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της εμβρυολογίας.

Η συνεισφορά της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θέσπιση του νόμου του 1990 για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία (Human Fertilization and Embryology Act), μιας πρωτοποριακής και αμφιλεγόμενης νομικής διάταξης που περιόριζε την in vitro καλλιέργεια ανθρώπινων εμβρύων σε 14 ημέρες μετά τη δημιουργία τους.

Το 1991 η ΜακΛάρεν διορίστηκε Γραμματέας Εξωτερικών και αργότερα αντιπρόεδρος του The Royal Society, του παλαιότερου επιστημονικού ιδρύματος στον κόσμο κι έγινε τότε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αξίωμα στην 330ετή ιστορία του.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Google Doodle