ΔΙΕΘΝΗ
26/04/2021 20:20

Φον ντερ Λάιεν για Sofagate: Αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα, δεν θα συνέβαινε αυτό

Για πρώτη φορά, η προέδρος της Κομισιόν τοποθετήθηκε δημόσια για το περίφημο «Sofagate», που είχε συμβεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα

Φον ντερ Λάιεν για Sofagate: Αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα, δεν θα συνέβαινε αυτό
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Ανάγνωση:

Η προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στο περιστατικό που τη βρήκε να παρακολουθεί όρθια τους Σαρλ Μισέλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάθονται για να συζητήσουν, χωρίς να της προσφέρουν θέση, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι περίμενα να μου φερθούν στο ταξίδι στην Τουρκία, σαν Πρόεδρο της Επιτροπής. Δεν μπορώ να βρω δικαιολογία και πρέπει να συμπεράνω ότι αυτό που συνέβη, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Αλήθεια, θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;» είπε η φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συζήτηση για την Τουρκία.

«Ένιωσα πληγωμένη ως γυναίκα και ως Ευρωπαία, καθώς αυτό αφορά τις αξίες που αποτελούν τη βάση της Ένωσής μας και δείχνει πόσα πρέπει να κάνουμε ακόμη για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με ισότητα απέναντι στους άντρες» πρόσθεσε.

«Όταν έφτασα στη συνάντηση υπήρχαν κάμερες στο δωμάτιο και χάρη σε αυτές το βίντεο έγινε viral. Δεν υπήρχε ανάγκη για υπότιτλους ή εξηγήσεις, οι εικόνες μιλούσαν μόνες τους», κατέληξε.

«Είδα πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε»

«Η επίσκεψή μου στην Τουρκία έδειξε πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε, πριν οι γυναίκες ξεκινήσουν να αντιμετωπίζονται σαν ίσες με τους άντρες. Πάντα και παντού. Η ιστορία μου έγινε πρώτο θέμα στα μέσα. Ωστόσο, υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες γυναικών, οι περισσότερες πολύ πιο σοβαρές από τη δική μου, οι οποίες περνούν απαρατήρητες» είπε αρχικά, μέσω Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτές οι ιστορίες θα γίνουν, επίσης, γνωστές! Στην Άγκυρα επανέλαβα τις βαθιές ανησυχίες μου για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (για τη βία κατά των γυναικών). Αυτό είναι ένα τρομακτικό σήμα κινδύνου. Ωστόσο, για να γίνουμε αξιόπιστοι, πρέπει επίσης να δράσουμε στο σπίτι μας.

Αρκετές χώρες της ΕΕ δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει. Κάποιοι σκέφτονται να σταματήσουν. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Θα καταθέσουμε νομοθεσία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, τόσο online όσο και offline. Γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια προστατεύονται επαρκώς στην Ευρώπη. Εξάλλου, όπως είπε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις στον ΟΗΕ: το καθεστώς των γυναικών είναι το καθεστώς της δημοκρατίας.»

Μισέλ: Δεσμευόμαστε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί

Στο θέμα επανήλθε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Έχω εκφράσει τη λύπη μου πολλές φορές για την κατάσταση που προέκυψε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Άγκυρα. Οι ομάδες μας δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο δωμάτιο. Μαζί με την Κομισιόν, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Μισέλ ενώπιον του Κοινοβουλίου.

«Εκείνη τη στιγμή, είχα αποφασίσει να μην αντιδράσω περισσότερο για να μη δημιουργήσω ένα πολιτικό ατύχημα που θα είχε καταστρέψει μήνες πολιτικών και διπλωματικών προετοιμασιών και προσπαθειών» πρόσθεσε ο Μισέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ