Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ινδία ζει έναν εφιάλτη από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, καθώς κάθε τέσσερα λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος, σπάζοντας θλιβερά και μακάβρια ρεκόρ.  O Δρ. Ατούλ Γκογκία, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, μιλώντας στο Reader.gr, κάνει λόγο για δραματικές εικόνες και καταστάσεις ευχόμενος να μην τις ξαναζήσει άλλος άνθρωπος μελλοντικά. Τονίζει, μάλιστα, πως αν δεν εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο - περιορισμός της μετάδοσης του ιού και άμεση επέκταση των υπηρεσιών υγείας - η χώρα θα αφεθεί στο έλεος μιας βαθιάς κρίσης. 

Η Ινδία, η χώρα που κατά τον χειμώνα, παρουσίαζε μια σχετικά ήπια επιδημιολογική εικόνα, εν αντιθέσει με άλλα μέρη του πλανήτη όπου πλήττονταν σφοδρά από την πανδημία, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταστροφή. Οι αριθμοί αυξάνονταν, αψηφούσαν όμως τις παγκόσμιες τάσεις, για να καταλήξουν πλέον σε τετραψήφιο αριθμό θυμάτων σχεδόν καθημερινά. Ο συνολικός αριθμός των κρυσμάτων έχει ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια και δεν σταματά εκεί. Οι θάνατοι ξεπερνούν τους 204.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. 

Η εκθετική εξάπλωση του νέου κορονοϊού, που αποδίδεται εν μέρει στη λεγόμενη ινδική παραλλαγή του και εν μέρει στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε πολιτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, έχει προκαλέσει χάος στα ινδικά νοσοκομεία. Το σύστημα Υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει από την υπερβολική πίεση, παρουσιάζοντας ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και κλίνες.

Ο Δρ. Ατούλ Γκογκία, σύμβουλος εσωτερικής ιατρικής με έδρα το Νέο Δελχί και χρόνια εμπειρία στην αξιολόγηση και τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών κι επιδημιών μιλά στο Reader. gr για τις δραματικές εικόνες που αντικρίζει τις τελευταίες ημέρες και αναλύει τις εφικτές λύσεις που μπορούν να δώσουν οριστικό τέλος στην έξαρση. 

Οι εικόνες από τη νέα έξαρση του κορονοϊού στην Ινδία έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Ως ειδικός στις μολυσμαντικές ασθένειες, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση;

H Ινδία είναι χώρα με πληθυσμό που φτάνει το ενάμισι δισ. και το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι εξαιρετικά μολυσμαντικό. Με τον αριθμό που νοσούν από αυτό το στέλεχος να αυξάνεται καθημερινώς, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών αρρωσταίνει σοβαρά και απαιτείται άμεση νοσοκομειακή φροντίδα και παροχή οξυγόνου. Αυτοί οι τεράστιοι αριθμοί πιέζουν πολύ το σύστημα υγείας της χώρας. Ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος γιατρός δεν περίμενε τέτοια έξαρση και μας οδηγεί βήματα πίσω. Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη νέα κρίση, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που θα μας κάνει να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτή. Μόνο με υπομονή κι ένα σοβαρό πλάνο μπορεί να επιτευχθεί αυτό. 

Η Ινδία ξεπέρασε το φράγμα των 200.000 θανάτων. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον;

Βλέποντας τους υπάρχοντες αριθμούς, δεν υπάρχουν προβλέψεις, παρά μόνο ένα σενάριο. Να βρεθούμε άμεσα σε θέση να περιορίσουμε τη μετάδοση, να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες υγείας και να προσπαθήσουμε όλοι να αναστρέψουμε αυτή την πορεία. 

Στην χώρα σας έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής περισσότερα από 150 εκατομμύρια άνθρωποι και σύντομα θα φτάσετε τα 600. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου πέθαναν κι εμβολιασμένοι; 

Η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε και πηγαίνει καλά και πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια να εμβολιαστούν τόσα εκατομμύρια πολίτες, καθώς μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο και πυκνοκατοικημένο έθνος. Ο εμβολιασμός έχει μειώσει σίγουρα τη σοβαρότητα της ασθένειας και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι γενικά μη ανοσοποιημένοι ή μερικώς εμβολιασμένοι (δεν πρόλαβαν να κάνουν και τις δύο δόσεις). 

Υπάρχει κάτι που έκανε λάθος η κυβέρνηση; Θα μπορούσε να αποτρέψει αυτή την κατάσταση; 

Πιθανώς η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου κύματος κορονοϊού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τακτοποιήσει τα πράγματα, το μόνο πρόβλημα ήταν ότι το νέο κύμα εξέπληξε όλους τους ειδικούς, οπότε έλειπε η επαρκής ετοιμότητα.

Η έλλειψη συνειδητοποίησης και ετοιμότητας οδηγεί σε δυσκολία αντιμετώπισης της κατάστασης. Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να τακτοποιηθούν τα πράγματα με την αύξηση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά μάλλον καθυστερούμε να προβλέψουμε τι μπορεί να μας προκύψει κάθε φορά. 

Ποια είναι η χειρότερη εικόνα που έχετε αντικρίσει αυτές τις ημέρες; 

Η μαζική αύξηση των περιπτώσεων οδήγησε σε μεγάλες ουρές για κρεβάτια οξυγόνου / εντατικής φροντίδας, άτομα που αγωνίζονται με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Υπάρχει ξαφνική έλλειψη φαρμάκων και οξυγόνου, λόγω της τεράστιας ζήτησης και της συσσώρευσης ανθρώπων. Η αυξημένη πίεση στα κρεματόρια είναι επίσης πολύ απογοητευτική εικόνα. Όλα αυτά ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες υγείας, σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά.

Μακάρι αυτές τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινά να μην τις ξαναδεί άλλος άνθρωπος στον πλανήτη μελλοντικά. 

Η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού 

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Σε λήψη 361 δειγμάτων κορονοϊού στην πόλη Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας από τον περασμένο Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, 220 εμπεριείχαν την μετάλλαξη. 

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί αντίστοιχα δείγματα της ινδικής μετάλλαξης σε 21 χώρες, σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, ενώ 103 κρούσματα στην Αγγλία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί με την μετάλλαξη της Ινδίας. 

Δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα 

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών στη χώρα μας μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, διότι θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική.

Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρείται από τους γιατρούς ιδιαίτερα μολυσματικό καθώς μεταδίδεται ταχύτατα μεταξύ των ανθρώπων. Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 2 κρούσματα και έχουν κάνει τον ΕΟΔΥ να σημάνει συναγερμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του δεύτερου κρούσματος. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι γνωστό ως Β.1.617 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο στέλεχος επηρεάζει την πρωτεΐνη - ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια κατά του ιού.

Πολλοί θεωρούν ότι η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου εξαιτίας μεγάλων και πολυπληθών θρησκευτικών εκδηλώσεων, το άνοιγμα χώρων δημόσιων συναθροίσεων, αλλά και μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA