Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο Astra Zeneca: Ακόμα 41 περιστατικά θρομβώσεων στη Βρετανία

Άλλες 41 αναφορές σπάνιων θρομβώσεων αίματος μετά από δόσεις του εμβολίου κορονοϊού της AstraZeneca διαπιστώθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης της Βρετανίας (MHRA) κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση σχετικά με τις παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί συνολικά 209 θρόμβοι με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, σε σύγκριση με 168 που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Έχει γίνει παράλληλα έλεγχος του εμβολίου AstraZeneca σχετικά με το θέμα των πολύ σπάνιων θρόμβων, με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε νεότερους ανθρώπους. Να σημειωθεί πως αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Βρετανία, έχουν προτείνει μόνο τους ανθρώπους πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικία να λάβουν τη δόση. Ωστόσο, η διαπίστωση συνοδεύεται από την επισήμανση ότι τα οφέλη του σκευάσματος συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων για την πλειονότητα των ανθρώπων.

Στη Βρετανία έχουν χορηγηθεί περίπου 22 εκατομμύρια πρώτες δόσεις του εμβολίου AstraZeneca. Τέσσερις περιπτώσεις σπάνιας πήξης αναφέρθηκαν μετά από μια δεύτερη δόση, αλλά το MHRA δεν ανέφερε πόσες δεύτερες δόσεις έχουν δοθεί ως τώρα. Τα άτομα κάτω των 30 ετών λαμβάνουν στη Βρετανία ένα εναλλακτικό εμβόλιο έναντι του σκευάσματος των AstraZeneca και Οξφόρδης, αφού ο ρυθμιστής φαρμάκων MHRA διαπίστωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις σύνδεσης με σπάνια θρόμβους με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και αξιωματούχοι εξετάζουν εάν θα αλλάξουν τις συστάσεις και για άτομα κάτω των 40.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια είναι σπάνια και ενημέρωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν το εμβόλιο και η AstraZeneca έχει επισημάνει τις συστάσεις της ρυθμιστικής αρχής ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός #AstraZeneca #Βρετανία