Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην πρωτεύουσα της Λιβύης την Τρίπολη βρέθηκαν αιφνιδιαστικά σήμερα, Δευτέρα 3 Μαΐου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΤουρκίαςΜεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μάνγκους και δήλωσε πως η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα κοινά της συμφέροντα με την Λιβύη στη γραμμή του Τουρκολιβυκού συμφώνου, παρά το γεγονός πως η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας δεν έχει δικαίωμα να το επικυρώσει.

«Η Λιβύη είναι μια ιερή χώρα για εμάς. Ως Τουρκία, υιοθετούσαμε πάντα την αρχή της προστασίας της ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης. Είμαστε πάντα δίπλα στο λαό της Λιβύης και στις νόμιμες κυβερνήσεις της, κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών της. Στη διάρκεια των επιθέσεων στην Τρίπολη, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια σε ορισμένες χώρες. Μόνο η Τουρκία απάντησε θετικά σε αυτό το κάλεσμα. Η υποστήριξη που παρείχαμε απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο, τις αδελφικές συγκρούσεις και την ανθρώπινη τραγωδία», είπε στις πρώτες του δηλώσεις ο Τσαβούσογλου.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που έχουμε μεταξύ μας και τα επόμενα βήματα τα οποία θα κάνουμε μαζί», προσέθεσε.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1389234474400030722?ref_src=twsrc^tfw

Λίβυα ΥΠΕΞ: Να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις από τη χώρα

Από την πλευρά της η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε όλες τις ξένες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας ν’ αποχωρήσουν από το έδαφος της χώρας.

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της συνόδου του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη», δήλωσε η Νάιλα Μάνγκους στην κοινή συνέντευξη τύπου.

https://twitter.com/LibyaReview/status/1389245517129977857?ref_src=twsrc^tfw

Τσαβούσογλου: Νόμιμη η παρουσία των  τουρκικών δυνάμεων

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  απάντησε στην Λίβυα ομόλογό του ότι δεν πρέπει να εξισώνεις τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με το στρατό των άλλων χωρών.

«Η παρουσία των Τουρκικών δυνάμεων είναι νόμιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

https://twitter.com/Eljarh/status/1389251323980361730?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA