Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αποφάσισε να αποσυρθεί από την ηγεσία των Podemos και γενικά από την ισπανική πολιτική σκηνή μετά από την ήττα της Αριστεράς στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης.

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες εκλογές αποτέλεσαν θρίαμβο για το ισπανικό το Λαϊκό Κόμμα καθώς κέρδισε 64 έδρες, 13 έδρες το ακροδεξιό Vox (από 12 που είχε το 2019). Το σοσιαλιστικό PSOE του Σάντσεθ, το οποίο κυβερνά ολόκληρη την Ισπανία, πήρε 24 έδρες από 35 που είχε το 2019. Το κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) έχασε σχεδόν όλη την εκλογική του βάση, χάνοντας και τις 26 έδρες που είχε στην προηγούμενη περιφερειακή Βουλή. Το ποσοστό του κόμματος των Podemos δεν ξεπέρασε το 7% κερδίζοντας 10 έδρες, πράγμα το οποίο θεωρείται μία μεγάλη ήττα για την αριστερά. 

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι κομβικό ρόλο για την ήττα διαδραμάτισε η στάση της επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης που προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊούκαθώς την κατηγορούν ότι αμέλησε τις υπηρεσίες υγείας επιτρέποντας κάποιες επιχειρήσεις να λειτουργούν όπως εστιατόρια και μπαρ. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να αποσπάσει αρκετές ψήφους οι οποίες της χάρισαν την εκλογική νίκη.

Η ήττα οδήγησε τον Ιγκλέσιας στην «έξοδο»

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία. Αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η αποχώρηση του Ιγκλέσιας μπορεί να σηματοδοτήσει μέχρι και την εξαφάνιση του κόμματος των Podemos το οποίο ιδρύθηκε το 2014 μέσα στις στάχτες της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την Ισπανία.

Ο ίδιος δήλωσε πως θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική γιατί δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε ενωτική φυσιογνωμία για την Αριστερά και να σταματήσει την επάνοδο μιας ανοιχτά ακροδεξιάς κυβέρνησης. «Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (...) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, πρέπει να ξέρεις να αποσύρεσαι».

https://twitter.com/europapress/status/1389694599367741443?ref_src=twsrc^tfw

Τέλος, ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός της μεγάλης νίκης του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητική δεξιά), καθώς το θεωρεί μια έκφανση του ισπανικού «Τραμπισμού». Θλιβερό χαρακτήρισε επίσης και την άνοδο των εκλογικών ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος Vox το οποίο εμφανίστηκε να είναι έτοιμο να υποστηρίξει το Λαϊκό Κόμμα. 

Ποιος είναι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Ο Πάμπλο Μανουέλ Ιγλέσιας Τουριόνο είναι ένας Ισπανός καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ χτύπησε την Ισπανία, εκείνος μαζί με άλλους ανθρώπους δραστηριοποιήθηκαν πολιτικά και ίδρυσαν το κόμμα των Podemos

Ο πρώτος σκοπός ήταν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2014 όπου και κατάφεραν να αποσπάσουν ένα σημαντικό ποσοστό των ψήφων για ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα.

Από τότε μέχρι και τώρα το κόμμα σιγά-σιγά κέρδισε μία θέση μέσα στους κόλπους της ισπανικής αριστεράς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA