Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα πάνω κάτω έφερε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να στηρίξει την κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της ΕΕ, διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπέρ της άρσης τάχθηκαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, «όχι» είπε η Άνγκελα Μέρκελ ενώ BioNTech και Αλμπέρτ Μπουρλά εξέφρασαν επίσης τις αντιρρήσεις τους. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και η Ελβετία.

Στη Σύνοδο του Πόρτο θα συζητηθεί η άρση της πατέντας

Η άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού θα συζητηθεί, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Σαρλ Μισέλ, στην Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο. Αν η πρόταση Μπάιντεν εγκριθεί, θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ινδία, όπου ο κορονοϊός σαρώνει και την Αφρική

https://twitter.com/eucopresident/status/1390244651295203337?ref_src=twsrc^tfw

Υπέρ της άρσης της πατέντας Μακρόν και Πούτιν

«Εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» για τα εμβόλια δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. «Οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ωστόσο πως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι «το δώρο των δόσεων» και «η παραγωγή σε σύμπραξη με τις πιο φτωχές χώρες».

Θετικά υποδέχθηκε την πρόταση Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι υπάρχουν ιδέες στην Ευρώπη που, κατά τη γνώμη μου, αξίζουν την προσοχή μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από όλα τα δικαιώματα προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά, απ΄ όσο και καταλαβαίνω, συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος προβλέπει την άρση αυτής της προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε εξαιρετικές περιστάσεις» είπε.

Σημειώνεται πως η άρση των πατεντών δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το αίτημα αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των διεργασιών.

Άνγκελα Μέρκελ: «Όχι» στην άρση της πατέντας στα εμβόλια για τον κορονοϊό

ΗΓερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση των ΗΠΑ να παραιτηθούν από την προστασία των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή διεθνή υποστήριξη για να γίνει πραγματικότητα.

Το σχέδιο των ΗΠΑ θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» για την παραγωγή εμβολίων, δήλωσε την Πέμπτη μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μέσω email. Χωρίς το κίνητρο για κέρδη από δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, οι φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται να μην κινούνται τόσο επιθετικά για να δημιουργήσουν εμβόλια στο μέλλον, υποστηρίζει το Βερολίνο.

«Όχι» και από τον Αλμπέρτ Μπουρλά

Κατηγορηματικό «όχι» του πρόεδρου της Pfizer για την άρση των πατεντών των εμβολίων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις», τόνισε.

Αντιδρά η BioNTech

Την αντίδραση της BionTech προκάλεσε η συζήτηση που έχει ανοίξει για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. Η εταιρεία εκφράζει τις αντιρρήσεις της, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις ή τον ανεφοδιασμό των χωρών.

Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα». Η εταιρεία προτιμά να μεταφέρει τεχνολογία και να δώσει στοχευμένες άδειες για να αυξήσει την παραγωγή της, επανέλαβε, υπενθυμίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με περισσότερους από 15 φαρμακευτικούς κολοσσούς, όπως είναι οι Merck, Novartis, Sanofi και Baxter. Η BioNTech υποστηρίζει ότι η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζει σε συνεργασία με την Pfizer είναι μία σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία αλλά επισημαίνει ότι «αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».

ΠΟΥ: «Πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικάνικης ηγεσίας

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την άρση της πατέντας

Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο με τη σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ που ξέσπασε σχετικά με το ζήτημα της άρσης της πατέντας του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Η πρόταση για την άρση της πατέντας των εμβολίων είχε διατυπωθεί πρώτα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ηλία Μόσιαλο, τονίζουν με έμφαση από το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας σε αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που νωρίτερα έκανε λόγο για «αυτογελοιοποίηση» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης την οποία καλούν να καταθέσει έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA