Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνολικά, 35.069.641 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 16.764.720 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.490 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ενώ άλλοι 15 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια.

Με στόχο την προσφορά εμβολίων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ενήλικες μέχρι το καλοκαίρι, η κυβέρνηση αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη επιτυχία του προγράμματος εμβολίων είναι μία από τις τέσσερις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών. Τα πρώτα εμβόλια προσφέρονται τώρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Οι 40 και άνω στην Αγγλία, οι πάνω από 30 στη Βόρεια Ιρλανδία, 45 και άνω στη Σκωτία και άνω των 40 ετών στην Ουαλία καλούνται να κλείσουν ραντεβού.

Η διανομή εμβολίων επεκτάθηκε, αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πέτυχε τον στόχο της να προσφέρει την πρώτη δόση στις ομάδες πρώτης προτεραιότητας: τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, συν εκείνους που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, πριν από τις 15 Απριλίου. Αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν το 99% των θανάτων από κορονοϊό μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εμβολιάσει τον υπόλοιπο ενήλικο πληθυσμό, άλλα 21 εκατομμύρια άτομα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν κατά σειρά ηλικίας έως ότου όλοι οι άνω των 20 ετών έχουν λάβει μια πρώτη δόση. Μέχρι στιγμής, σχεδόν 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και πάνω από 16 εκατομμύρια τη δεύτερη.

Ο αριθμός των πρώτων δόσεων που χορηγούνται κάθε μέρα είναι τώρα κατά μέσο όρο περίπου 120.000 - μια πτώση από ένα μέσο όρο περίπου 500.000 στα μέσα Μαρτίου- καθώς το χρονοδιάγραμμα των δεύτερων δόσεων ξεκινά. Περίπου 320.000 δεύτερες δόσεις χορηγούνται στη Βρετανία καθημερινά.

Ρυθμιστική Αρχή: Να προσφέρεται και άλλο εμβόλιο για τους άνω των 40

Η Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας συνέστησε να προσφέρεται εναλλακτική λύση, δηλαδή άλλο εμβόλιο από το AstraZeneca, σε άνδρες και γυναίκες κάτω των 40 ετών. Αυτό γιατί ενώ έχουν καταγραφεί θρομβολιτικά επεισόδια σε 1 στους 100.000 ενηλίκους, σε εκείνους κάτω των 40 ετών καταγράφηκε αναλογία 1 στις 60.000. Πριν από ένα μήνα η ίδια βρετανική επιτροπή είχε συστήσει να αποφεύγουν το συγκεκριμένο σκεύασμα οι κάτω των 30 ετών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 242 περιστατικά σε 28 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ερευνά σπάνια περιστατικά του συνδρόμου Γκιγιόν Μπαρέ, μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca. Στο συγκεκριμένο σύνδρομο το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του νευρικού, προκαλώντας μερική παράλυση, η οποία συνήθως διαρκεί μερικές ώρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες τονίζουν ότι τα πλεονεκτήματα των εμβολίων υπερτερούν των ενδεχόμενων παρενεργειών.

https://www.megatv.com/embed/?p=2020354821
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA