Μενού
  • Α-
  • Α+

Πρόκειται για μια κίνηση ενδεικτική του γεγονότος ότι ο σκεπτικισμός συσσωρεύεται, λίγες εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με 11 εβδομάδες να απομένουν μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που μετατέθηκαν φέτος λόγω του κορονοϊού, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς το Τόκιο μπορεί να φιλοξενήσει το event, διατηρώντας παράλληλα εθελοντές, αθλητές, αξιωματούχους και το ιαπωνικό κοινό μακριά από τον ιό.

Η εκστρατεία διοργανώθηκε από τον Κέντζι Ουτσουνομίγια, δικηγόρο που έχει θέσει αρκετές φορές υποψηφιότητα για κυβερνήτης του Τόκιο. Φέροντας τον τίτλο: «Stop Tokyo Olympics» («Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο»), έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 230.000 υπογραφές. «Οι Ιάπωνες τείνουμε να μην εκφράζουμε τις απόψεις μας, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκφράζουν τη γνώμη τους. Μαζί με τις φωνές από το εξωτερικό, ελπίζω ότι θα συμβάλουν στην ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε στο Reuters.

Οι διοργανωτές και η ιαπωνική κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η διοργάνωση πρέπει να προχωρήσει, εν μέρει ως σύμβολο του θριάμβου επί της πανδημίας και λεπτομερή πρωτόκολλα για τον κορονοϊό έχουν ήδη ανακοινωθεί για τους συμμετέχοντες. Ωστόσο, με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας να ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας της Ιαπωνίας εν μέσω ενός υποτονικού ποσοστού εμβολιασμού, ο Ουτσουνομίγια δήλωσε ότι είχε λάβει μια κλήση από έναν εξαντλημένο νοσοκομειακό εργαζόμενο την Παρασκευή (7/5) το πρωί, ο οποίος τον ευχαριστούσε για την καμπάνια.

Οι δημοσκοπήσεις βρίσκουν την πλειοψηφία του ιαπωνικού λαού να αντιτίθεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν στις 23 Ιουλίου. Πολύς κόσμος στο Τόκιο εκφράζει επιφύλαξη για τους ξένους επισκέπτες. «Είναι παράλογο να διεξάγουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέσω πανδημίας», δήλωσε στο Reuters η Κατσούμι Αμπίκο, 79χρονη ιδιοκτήτρια καταστήματος κιμονό. «Αν πάρουμε την απόφαση τώρα να τους ακυρώσουμε, η Ιαπωνία θα επαινεθεί για τη λήψη της σωστής απόφασης και θα μείνει στην ιστορία.»

Η κυβέρνηση έχει επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα και σε τρεις άλλες περιοχές μέχρι τα τέλη Μαΐου. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν την Πέμπτη (6/5) ότι συμφώνησαν στη δωρεάν διάθεση του εμβολίου τους, προκειμένου να εμβολιαστούν οι συμμετέχοντες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA