Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά το αρχικό «ναι» του Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται πως πλέον θέτει αστερίσκους για το ζήτημα της άρσης της πατέντας στα εμβόλια ενάντια στο κορονοϊό, στη δύσκολη - όπως την χαρακτήρισαν διπλωμάτες - χθεσινή συζήτηση που έλαβε χώρα στη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Open, o Μακρόν μετατόπισε τη θέση του έπειτα από το γερμανικό «όχι». Παρότι δεν είναι αντίθετος με την πρόταση, που πρώτος διατύπωσε ο Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως αυτό που προέχει τώρα είναι η διαδικασία παραγωγής των εμβολίων - και όχι το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας τους.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η διαπραγμάτευση αυτή μπορεί να κρατήσει για χρόνια, ενώ σε αυτή τη φάση απαιτούνται πιο άμεσες και απτές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι πέντε ευρωπαίοι ηγέτες - οι επικεφαλής της Γαλλίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Δανίας - έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν, με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την παραγωγή και την διανομή των εμβολίων.

Επιστολή από 108 ευρωβουλευτές

Υπενθυμίζεται πως με επιστολή τους - προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους ηγέτες - 108 ευρωβουλευτές και 280 βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων ανά την Ευρώπη, ζήτησαν να υποστηριχθεί η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων για τον κορονοϊό και της Συμφωνίας για τα TRIPS.

Όπως έγινε γνωστό από τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιστολή καταδεικνύει ότι το θέμα της άρσης της πατέντας, παρά τις επίμονες αρνήσεις ορισμένων κύκλων της ευρωπαϊκής ηγεσίας, παραμένει στο επίκεντρο της συζήτησης, ως μία ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως.

Τι σημαίνει άρση της πατέντας

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος εξήγησε χθες τι σημαίνει η κατάργηση της πατέντας των εμβολίων για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. «Το τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί είναι ότι χρειάζεται μια πολύ σημαντική αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, ιδιαίτερα για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ασία και να προλάβουμε την Αφρική καθώς επίσης και την Νότιο Αμερική» δήλωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας ως παράδειγμα το πρόβλημα που βλέπουμε να έχει προκύψει με την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ινδία.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες από τις παραγωγικές μονάδες των συγκεκριμένων εταιρειών που έχουν τα εμβόλια για αύξηση της παραγωγής σε πάρα πολύ μεγάλο επίπεδο, έτσι και η πρόταση του πρόεδρου Μπάιντεν για να γίνει μία προσωρινή παροδική άρση της πατέντας, ώστε άλλες παραγωγικές μονάδες από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία και τεχνική για να αυξηθεί μαζικά η παραγωγή των εμβολίων» συνόψισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA