ΔΙΕΘΝΗ
08/05/2021 23:54

Κορονοϊός - Βρετανική έρευνα: Πιο ασφαλείς οι εκδηλώσεις με πάνω από 50 άτομα

Οι μεγάλες διοργανώσεις και εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 50 άτομα είναι πιο ασφαλείς από τις μικρότερες, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής επιστημονικής επιτροπής SAGE

Κορονοϊός - Βρετανική έρευνα: Πιο ασφαλείς οι εκδηλώσεις με πάνω από 50 άτομα
Κορονοϊός - Βρετανική έρευνα: Πιο ασφαλείς οι εκδηλώσεις με πάνω από 50 άτομα
Ανάγνωση:

Όπως επισημαίνει στην έρευνά του, το SAGE - που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού - στις μεγάλες συγκεντρώσεις, τα άτομα δεν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και για αυτό δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης. Ωστόσο, οι μικρότερες εκδηλώσεις είναι συχνότερες και οι άνθρωποι έχουν στενότερη επαφή μεταξύ τους. Σύμφωνα με την έρευνα, στις μεγάλες διοργανώσεις οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μόνο κατά 0,5%.

«Εάν ένα άτομο παρακολουθήσει μια συναυλία με άλλα 1.000 άτομα και μιλήσει μόνο με πέντε, ο αριθμός των επαφών του θα είναι επίσης πέντε», αναφέρει η βρετανική επιτροπή. Επίσης, περίπου το 5,4% των μολύνσεων από κορονοϊό θα μπορούσαν να συνδεθούν με εκδηλώσεις άνω των 50 ατόμων σε περιόδους που δεν ισχύουν απαγορευτικά μέτρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 18,9% των μολύνσεων εντοπίστηκε σε εκδηλώσεις 20 έως 49 ατόμων, και το 25,2% σε μικρότερες ομάδες 10 έως 19 ατόμων. Οι μικρότερες ομάδες κατέγραψαν περισσότερο χρόνο επαφής και πιο συχνό σε συγκεντρώσεις 7 έως 20 ατόμων.

«Χωρίς κοινωνική αποστασιοποίηση και προστατευτικά μέτρα, οι μεγάλες ομάδες ατόμων έχουν σχετικά μικρό επιδημιολογικό αντίκτυπο. Οι μικρές και οι μεσαίες ομάδες μεταξύ 10 και 50 ατόμων έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε οποιαδήποτε επιδημία», λένε οι επιστήμονες. «Το μοτίβο της μείωσης των περιπτώσεων στις μεγάλες διοργανώσεις παρατηρείται και στις ομάδες ατόμων τα οποία γνωρίζονται μεταξύ τους και στις άλλες όπου είναι όλοι άγνωστοι μεταξύ τους».

Αυτή η μελέτη έρχεται μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση μιας μεγάλης συναυλίας στο Λίβερπουλ στην οποία συμμετείχαν περίπου 5.000 χιλιάδες θεατές, για να διαπιστωθεί αν και πώς διασπείρεται ο κορονοϊός σε τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις. Την έρευνα παρουσίασαν μέλη του SAGE από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ, Γουόργουικ, Μάντσεστερ, Λάνκαστερ και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ