Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είναι και επίσημα ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Με ποσοστό 96,2% και ψήφους 513 υπέρ, 20 κατά και 12 αποχές, ο Σολτς αναδείχθηκε μέσα από ένα συνέδριο που διοργανώθηκε κατά βάση διαδικτυακά. Η υποψηφιότητά του είχε προταθεί ήδη από τον προηγούμενο Αύγουστο, από την ηγεσία του κόμματος.

Ο ίδιος είχε προηγουμένως υποσχεθεί ότι θα αγωνιστεί για μια δίκαιη κοινωνία. «Η συνοχή είναι δυνατή μόνο εάν όλοι οι πολίτες συναντηθούν επί ίσοις όροις», είπε. Επιπλέον, επέμεινε σε ελάχιστο μισθό 12 ευρώ την ώρα και υποσχέθηκε να το επιβάλει ως καγκελάριος. Ο Σολτς μίλησε επίσης για την προστασία των παιδιών, την κοινωνική στέγαση και ένα προσωρινό νόμιμο πάγωμα των ενοικίων. Τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της προστασίας του κλίματος και της ψηφιοποίησης.

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος καγκελάριος αναφέρθηκε στην εμπειρία του στην κυβέρνηση, η οποία ήταν απαραίτητη για την επιβολή ιδεών. Κατηγόρησε τα κόμματα της Ένωσης ότι εμποδίζουν το δρόμο προς το μέλλον, ενώ επισήμανε πως οι Πράσινοι έχουν μόνο καλές προθέσεις.

Αναφερόμενος στους αντιπάλους του, τόνισε ότι μια ακόμη κυβέρνηση υπό την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα αποτελέσει κίνδυνο για την ευημερία και τις θέσεις εργασίας των Γερμανών, υπενθύμισε τα πρόσφατα σκάνδαλα με εμπλοκή στελεχών των συντηρητικών κομμάτων και επισήμανε ότι το δικό του σχέδιο είναι προσανατολισμένο στο μέλλον και σε μια «κοινωνία σεβασμού».

Το συνέδριο αποφάσισε επίσης σχεδόν ομόφωνα το πρόγραμμα του κόμματος για τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι ουδέτερη στην πολιτική για το κλίμα έως το 2045 και ότι η οικονομία θα πρέπει να ανοικοδομηθεί με κοινωνικά συμβατό τρόπο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA