Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό και τα καθημερινά κρούσματα στην Ινδία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ ενώ τα αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού εξαντλούνται και οι εκκλήσεις για ένα καθολικό lockdown πολλαπλασιάζονται.

«Φαίνεται ότι ο ιός είναι πιο θανατηφόρος αυτή τη φορά» λέει ο γιατρός Ακίλ Πρατάπσι στο Open.

Τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια έχουν γεμίσει, με τον αριθμό των σορών να έχει τετραπλασιαστεί. «Πριν λίγες μέρες είχαμε 10 σορούς την ημέρα, σήμερα έχουμε 40 με 50» λέει ένας εργαζόμενος σε αποτεφρωτήριο.

Έλληνας καθηγητής από την Ινδία στο Reader.gr: Απαιτείται επιστράτευση 1.5 εκατομμυρίων γιατρών στην χώρα

Για δραματικές εικόνες στα νοσοκομεία της Ινδίας κάνει λόγο, μιλώντας στο Reader.gr, ο Έλληνας καθηγητής, Μιχάλης Μπάρμπας, καθηγητής Νοσοκομειακής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Σάρντα στο Νέο Δελχί από το 2009. Είναι τόσα πολλά χρόνια εκεί που, όπως λέει και ο ίδιος αστειευόμενος, πλέον μοιάζει περισσότερο με Ινδός παρά με Έλληνας. Το πανεπιστήμιο στεγάζει και το δικό του νοσοκομείο που τις τελευταίες ημέρες έχει επιταχθεί από την κυβέρνηση για να καλυφθούν οι ανάγκες του νέου κύματος κορονοϊού που έχει επέλθει από την ινδική μετάλλαξη. Όπως λέει η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά όχι μη αναστρέψιμη. «Η Ινδία θα βγει από την κρίση» τονίζει. 

Ο κύριος Μπάρμπας έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και αναμένει για την δεύτερη που έχει προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα, όπως έχει επιβάλλει η τοπική κυβέρνηση για μερικές ημέρες ακόμα.

Μιλώντας στο Reader.gr, στέκεται  στις επιτάξεις και τις επιστρατεύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για να μην καταρρεύσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας, επικροτεί γιατρούς και νοσηλευτές για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έχουν καταβάλει εδώ και ημέρες και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όπως παρουσιάζεται από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικώς και παγκοσμίως.

https://e0ded8ec01f3e32a0a5a83270567f5d2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlΗ Ινδία τα κατάφερε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα του κορονοϊού. Τι πήγε λάθος τωρα;

Η συγκεκριμένη έξαρση έχει αρχίσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες λόγω της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού. Αντιμετώπισε πολύ καλά το πρώτο κύμα της νόσου, επειδή η τεχνολογία της είναι εξελιγμένοι και οι πολίτες υπάκουοι. Όταν λέμε lockdown, είναι lockdown. Μετά από τρεις μήνες lockdown είχαμε επιστρέψει την κανονικότητα. Τον Αύγουστο ανοίξαμε και τις αεροπορικές πτήσεις, μιας και Ινδία είναι όπως η Ελλάδα, ζει από τον τουρισμό.

Τον Οκτώβριο, οι άνθρωποι άρχισαν να εφησυχάζονται και να παραστρατούν. Χτες (την Πέμπτη) είχαμε 384.000 νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά σχεδόν τα 18.500.000 κρούσματα. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι πάνω από 15 εκατ. πολίτες έχουν αναρρώσει πλήρως. Υπάρχουν 205.000 θάνατοι, αλλά αν συγκριθούν με αριθμούς των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ινδία έχει πολύ μικρότερη θνησιμότητα. Αυτό ίσως οφείλεται στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

https://e0ded8ec01f3e32a0a5a83270567f5d2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlΗ Ινδία θα χρειαστεί τις επόμενες εβδομάδες 500.000 μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτή τη στιγμή έχει γύρω στις 90.000. Επίσης, απαιτείται άμεσα η ενσωμάτωση περίπου 2 εκατ. νοσοκόμων (αυτή τη στιγμή έχει 11 εκατ.) και 1.5 εκατ γιατρών (αυτή τη στιγμή έχει 5.5 εκατ.). Η κυβέρνηση έχει επιτάξει όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας. Πάνω από 1.000 νοσοκομεία έχουν επιταχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Image removed.

Είναι τόσο δραματική η κατάσταση όπως την βλέπουμε εμείς από τα μέσα ενημέρωσης;

Βλέπουμε όλες αυτές τις αρνητικές εικόνες στα δελτία, αλλά ας είμαστε θετικοί. Υπάρχει σαφώς έξαρση, αλλά οι νοσοκόμοι και οι γιατροί – τόσο στο νοσοκομείο που εργάζομαι κι έχω μια εικόνα, αλλά και στα υπόλοιπα σαφώς– δίνουν μια πολύ σκληρή μάχη. Είναι ήρωες. Μέρα- νύχτα βρίσκονται σε διαρκή εφημερία με εντολή της κυβέρνησης. Υπάρχει όντως έλλειψη οξυγόνου, αλλά και του φαρμάκου που παρασκευάζεται στην Ινδία. Ωστόσο, είναι λογικό, γιατί τα κρούσματα ανέβηκαν πολύ απότομα. Η έλλειψη θα καλυφθεί. Έχει δοθεί και η αντίστοιχη κυβερνητική εντολή στα εργοστάσια των φαρμακοβιομηχανιών για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής του φαρμάκου.

https://e0ded8ec01f3e32a0a5a83270567f5d2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlΔεν πρέπει να δημιουργήσουμε πανικό. Το πνεύμα στην Ινδία είναι ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να πολεμήσουμε και αν υπάρχουν ευθύνες, θα τις αποδώσουμε μετά.

Όλη η χώρα βρίσκεται σε lockdown;

Η Ινδία χωρίζεται σε κεντρική διοίκηση και 28 περιφέρειες, αντίστοιχες των πολιτειών της Αμερικής. Κάθε πολιτεία έχει δικό της κυβερνήτη, ο οποίος λαμβάνει διαφορετικά μέτρα για τους πολίτες του. Ένα γενικό lockdown από την κεντρική κυβέρνηση δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί. Έχουν χωριστεί οι πολιτείες σε κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα. Στις πρώτες, δεν μπορεί να μπει κανείς. Τις φρουρούν οι αστυνομικοί. Έχουμε και πόλεις με πράσινο χρώμα. Ακούγεται η είδηση για ένα καθολικό lockdown, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί την δεδομένη στιγμή.

Βαίνει καλώς η εκστρατεία εμβολιασμών;

Τρία από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παρασκευάζονται εδώ το: AstraZeneca, το ινδικό (Covaxin) και πρόσφατα το Sputnik. Αυτή τη στιγμή, 147 εκατ. άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση και κοντά στα 25 εκατ και τις 2 δόσεις. Από σήμερα (Παρασκευή) έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όσους είναι άνω των 18. Στο πανεπιστήμιο συμβουλεύουμε τα παιδιά να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πάνω από 4.000 κέντρα εμβολιασμών στην χώρα, οπότε δεν υπάρχουν συνωστισμοί.

Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει ενημέρωση πόρτα με πόρτα και μέσω μιας εφαρμογής που κυκλοφορεί στην χώρα, σε ενημερώνει κάθε λεπτό αν στην περιοχή που βρίσκεσαι είσαι ασφαλής.

Image removed.

Ποια είναι η πιο δραματική εικόνα που βιώσατε αυτές τις ημέρες;

Στο νοσοκομείο είδα δραματικές εικόνες, βρίσκονται σε αναζήτηση οξυγόνου, Κάνουμε ό,τι μπορούμε, τηλεφωνούμε ακόμα και σε στρατιωτικά νοσοκομεία που έχουν περισσότερες προμήθειες. Είναι μια συνεχής πάλη. Όμως, αυτό δεν πρόκειται να μας κάμψει.

Προσωπικά, μια συνάδελφός μου, μητέρα δύο μικρών παιδιών, παλεύει εδώ και μέρες σε ΜΕΘ με τον κορονοϊό. Δεν θέλω να κάνω αρνητικές σκέψεις, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να επσιτρέψει άμεσα στην οικογένειά της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA