Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία σπηλιά που οι αρχαίοι Ρωμαίοι την θεωρούσαν ως «πύλη για τον Άδη» βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, οι οποίοι και θεωρούν πως εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για όποιον έχει το θάρρος να μπει μέσα. Το εν λόγω σπήλαιο στην πόλη της Ιεράπολης θεωρείται (ακόμα) από τους ντόπιους ότι σκοτώνει αμέσως οποιοδήποτε πλάσμα τολμά να μπει μέσα και οι ειδικοί πλέον έχουν μία ιδέα για το λόγο που συμβαίνει αυτό.

Συγκεκριμένα, δηλητηριώδη αέρια που εκπέμπονται από το σπήλαιο θεωρούνται πως είναι ο λόγος που έχαναν τη ζωή τους τα ζώα που θυσιάζονταν εκεί, σύμφωνα με μελέτη του 2018. Το ιερό αυτό μέρος στη σύγχρονη Τουρκία, που χρονολογείται εδώ και 2.200 χρόνια, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους του πανεπιστημίου του Salento πριν από μια δεκαετία.

Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τόπος χρησιμοποιήθηκε για... όχι και τόσο ευχάριστες θρησκευτικές τελετές, στις οποίες ευνουχισμένοι ιερείς οδήγησαν ταύρους στο θάνατό τους. Πλήθος κόσμου παρακολουθούσε όταν δηλητηριώδεις καπνοί ξεχύνονταν από την πύλη του σπηλαίου, με την ομίχλη να κάνει τα ζώα να ασφυκτιούν, προκαλώντας στο τέλος τον θάνατό τους. Οι ιερείς που τους συνόδευαν, ωστόσο, επέστρεφαν χωρίς κάποιο πρόβλημα, φαινομενικά γλιτώνοντας χάρη στους θεούς που λάτρευαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν το σπήλαιο αφού διαπίστωσαν ότι τα πουλιά που πετούσαν κοντά στην είσοδο, έπεφταν νεκρά, πράγμα που σημαίνει πως τα αέρια που υπάρχουν στη σπηλιά εξακολουθούν να είναι θανατηφόρα. Σε μια μελέτη του 2018, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσσεν στη Γερμανία έριξε την ευθύνη για τους θανάτους στις τοξικές ιδιότητες της περιοχής λόγω κάποιας υπόγειας ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η πύλη - που πήρε το όνομά της από το Πλουτώνιο ή τον Πλούτωνα, τον θεό του κάτω κόσμου - είναι χτισμένη ακριβώς πάνω από μια βαθιά ρωγμή που φτάνει μέχρι τα έγκατα της γης. Αυτή η σχισμή απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες -όπως φαίνεται- ευθύνονται για την τοξική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο σπήλαιο, με τους επιστήμονες που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences να ισχυρίζονται πως η συγκέντρωση του CO2 φθάνει έως και 91%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA