Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα Πέμπτη (13/5) ξεκίνησε το Μπαϊράμι για τους Μουσουλμάνους και έτσι οι Τούρκοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη συγκεκριμένη γιορτή μέσα στην Αγία Σοφία, η οποία  από τις 24 Ιουλίου του 2020 είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μετατραπεί και επισήμως σε τζαμί.

Μάλιστα όπως και κατά τον εορτασμό του Ραμαζανιού οι Τούρκοι τονίζουν και το χρονικό σημείο που γίνεται η συγκεκριμένη γιορτή, δηλαδή 87 χρόνια μετά. Η πρώτη προσευχή για αυτή την ιερή μέρα πραγματοποιήθηκε στις 6:22 το πρωί, όπου το παρών έδωσαν και εξέχοντα μέλη της τουρκικής κοινωνίας όπως ο πρόεδρος της βουλής και ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων, οι οποίοι προσευχήθηκαν γι’ αυτή την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά το Ραμαζάνι όπως και σε όλα τα τεμένη της Κωνσταντινούπολης, ο κυβερνήτης της πόλης, Αλί Γερλικαγιά είχε πρωτοστατήσει σε ένα προκλητικό σόου, αφού είχε κρεμάσει ανάμεσα στους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας φωτεινές επιγραφές όπου αναφέρεται το μήνυμα: «Δεν υπάρχει άλλος Θεός από τον Αλλάχ». 

Προσπαθεί να δημιουργήσει συνασπισμό κατά του Ισραήλ ο Ερντογάν

Παράλληλα υπήρχε και μία σύνδεση με το Τέμενος Αλ-Ακσά, το τζαμί στο οποίο έχει γίνει τόπος συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και σύνδεση με τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Όσον αφορά στο πεδίο των συγκρούσεων Ισραήλ και Παλαιστίνης, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί εδώ και μέρες να δημιουργήσει έναν συνασπισμό μουσουλμανικών κρατών, ο οποίος θα καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Πάντως όπως εκτιμά η ανταποκρίτρια του Open στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος προς το παρόν πέφτει σε «τοίχο» γιατί τη δεδομένη χρονική στιγμή πολλές αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται με το Ισραήλ, έχοντας σαν κοινό μέτωπο το Ιράν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε διαδοχικά στους ηγέτες της Μαλαισίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας και το απόγευμα της Τετάρτης επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησε την παρέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA