Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αρχιτέκτονας του Νόμου για τον East Med, Μπομπ Μενέντεζ διαβεβαίωσε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών πως ο ίδιος θα ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για ενεργειακή και αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην περιοχή, ενώ υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι απόλυτα ξεκάθαρος στην συνάντησή του με τον Ερντογάν για τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι.

«Όλοι μας θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να είναι ο τύπος του συμμάχου στο ΝΑΤΟ όπως θέλουμε να είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Ενός συμμάχου που δεν θα βασίζεται μόνο στην συμμαχία ασφαλείας, αλλά θα στηρίζει τις δημοκρατικές αξίες. Δυστυχώς η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν δεν είναι έτσι. Και η Τουρκία έχει προβεί σε μια σειρά άλλων αρνητικών ενεργειών στην περιοχή. Αυτό που κάνει στον εναέριο χώρο της Ελλάδας με τις υπερπτήσεις των αεροπλάνων της, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, η απειλή της να επεκτείνει τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη σε μια περιοχή μέχρι τη Λιβύη, δεν πρόκειται να σταθεί στο διεθνές πεδίο» αναφέρει ο κ. Μενέντεζ.

Και συνεχίζει: «Το γεγονός πως αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το Νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ερντογάν, πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές και πως εσύ δεν είσαι η μοναδική μας επιλογή στην περιοχή». Ο Μενέντεζ ήταν ο γερουσιαστής που ενορχήστρωσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, θεωρώντας το ως ένα αυστηρό μήνυμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Ερντογάν.

«Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν απλά δεν είναι δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ούτε έχει υπάρξει υπό την ηγεσία του Ερντογάν ένας υπεύθυνος δρων στη διεθνή σκηνή. Και η υποστήριξή της στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, απέναντι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποδεικνύει τους κινδύνους του να συνεργάζεσαι με κράτη που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπότε πιστεύω πως ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα πολύ νωρίς από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ώστε αυτό να καταγραφεί ιστορικά»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA