Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απομόνωση που έχει μπει η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο έχει αρχίσει να διαφαίνεται πλέον, καθώς μέρα με την μέρα ολοένα και περισσότεροι παράγοντες έχουν αρχίσει να μιλούν κατά της χώρας και κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, στο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος ανέφερε πως «Πρέπει να είναι κανείς αφελής να μην βλέπει τις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και της τουρκικής ηγεσίας τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Αμερικάνου γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Τουρκία προβαίνει σε κακόβουλες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Σαν παράδειγμα ο Αμερικάνος γερουσιαστής έδωσε τις δραστηριότητες της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Ακόμα ο κ. Μενέντεζ σημείωσε ότι η συμφωνία που 'έχει συνάψει η Τουρκία με τη Λιβύη δεν θα μπορέσει να ευδοκιμήσει καθώς δεν μπορεί να «σταθεί».

Στον αντίποδα τώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η χώρα του δεν προκαλεί και δεν επιδιώκει τον επεκτατισμό, εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Αν δείτε το χάρτη από το 1821 και μετά θα καταλάβετε ποιος επιδιώκει τον επεκτατισμό».

Προσπαθεί να φτιάξει αντιισραηλινό συνασπισμό ο Ερντογάν 

Ενώ αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να σχηματίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί ως προστάτης των μουσουλμάνων, ρίχνοντας «φωτιά» στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ. Aπό το Λευκό Σαράι της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος τηλεφώνησε διαδοχικά στους ηγέτες της Μαλαισίας, του Κατάρ και της Ιορδανίας, με σκοπό να φτιάξει αντι-ισραηλινό μέτωπο μουσουλμανικών κρατών. Σε τηλεφωνικό του συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητάει την παρέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να δώσει στο Ισραήλ ένα ισχυρό και αποτρεπτικό μάθημα» για τη συμπεριφορά του προς τους Παλαιστινίους, ενώ πίεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει γρήγορα με «αποφασιστικά και σαφή μηνύματα στο Ισραήλ.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν ότι πρέπει να εξεταστεί μια διεθνής δύναμη προστασίας για την ασπίδα των Παλαιστινίων. Ο Ερντογάν έκανε το σχόλιο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον Πούτιν την Τετάρτη, ανέφερε η διεύθυνση προεδρικών Επικοινωνιών της Τουρκίας, εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τούρκος πρόεδρος ψάχνει συμμάχους για να δημιουργήσει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή. To Κρεμλίνο όμως καλεί σε αποκλιμάκωση, τη στιγμή που οι Αμερικανοί στηρίζουν το Ισραήλ.

Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν αφού η Χαμάς, η οποία κυβερνά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, εξέδωσε τελεσίγραφο τη Δευτέρα (10/5) απαιτώντας από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας του από το τζαμί Αλ-Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ μετά από βίαιη καταστολή εναντίον των Παλαιστινίων.

Ο Ερντογάν είχε εκφράσει στα τέλη του περασμένου έτους την επιθυμία να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μετά από χρόνια διαφωνίας σχετικά με την κατοχή του Τελ Αβίβ στη Δυτική Όχθη και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων. Η Τουρκία, η οποία το 1949 έγινε η πρώτη χώρα με πλειοψηφία μουσουλμάνων που αναγνώρισε το Ισραήλ, διέκοψε για πρώτη φορά τους δεσμούς με το Ισραήλ το 2010.

Ο ισραηλινός αποκλεισμός της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2007, όταν το Ισραήλ επέβαλε χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό στην περιοχή. Αποκατέστησαν τους δεσμούς το 2016, αλλά οι σχέσεις ψυχράνθηκαν και πάλι το 2018.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA