Μενού
  • Α-
  • Α+

Απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων όπως ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε φόβο για την πρόσβαση που αποκτά η Μόσχα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας και στην αμυντική της βιομηχανία. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα και κάλεσε για ακόμα μια φορά την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400.

Διαβάστε Ακόμα: «Χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν για Αγία Σοφία και Φανάρι

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημείωσε ότι η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία:

  • Αντιβαίνει άμεσα στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τους ρωσικούς εξοπλισμούς.
  • Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και των συμμάχων.
  • Υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ
  • Παρέχει σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στον αμυντικό της κλάδο

Ακάρ: Οι S-400 δεν αποτελούν κίνδυνο ή απειλή

Μιλώντας κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη (13/5), σε στρατιωτική βάση στα σύνορα με το Ιράκ και συνοδευόμενος από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους αρχηγούς των σωμάτων του στρατού, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, υποστήριξε ότι οι S-400 δεν απειλούν και δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν. «Αποκτήθηκε από τη Ρωσία, η οποία απάντησε θετικά στα κριτήρια που καθορίσαμε. Δεν λάβαμε θετική απάντηση από τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία. Εξάλλου αυτό το σύστημα έχει ως σκοπό την υπεράσπιση της χώρας μας από επιθέσεις από αέρος και με πυραύλους», είπε αρχικά ο Ακάρ.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η μόνη ανησυχία μας είναι η άμυνα αέρος και η άμυνα σε πυραυλικές επιθέσεις για τη χώρα και το έθνος μας. Είναι ένα σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν δεχθούμε αεροπορική επίθεση. Δεν υπάρχει κάποια επιθετική διάσταση σε αυτό. Αυτό το σύστημα δεν αποτελεί απειλή ή κίνδυνο για κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA