Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οργή των Τούρκων πολιτών για το lockdown «δύο ταχυτήτων», αλλά και ο συνεχής καταποντισμός της οικονομίας και η αύξηση του πληθωρισμού που αποτυπώνεται σε προϊόντα άμεσης ανάγκης, δείχνουν να πιέζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε Ακόμα: Εκρέμ Ιμάμογλου: Τι απαντάει για το αν θα κατέβει στις τουρκικές εκλογές

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρίας turkey report, σε ερώτηση αν οι εκλογές στην Τουρκία διεξάγονταν Μάιο, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θα ψήφιζε μόλις το 26,6% των πολιτών, ενώ τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά ούτε για τον κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να συγκεντρώνει μόλις το 6% των προτιμήσεων, με το συνολικό 32,6% να είναι πολύ μακριά από το 50% που χρειάζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ξανασχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πάντως ούτε και το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), πηγαίνει καλύτερα, αφού συγκεντρώνει μόλις το 18,2%. Παράλληλα μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που ανέρχεται σε 14,1%, ενώ το Κάλο Κόμμα (Iyi Partisi) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) συγκεντρώνουν το 12,5% και το 9,6% των προτιμήσεων αντίστοιχα.

Το AKP, σημειώνει σημαντική μεταβολή χωρίς το ποσοστό των αναποφάσιστων αφού τότε, συγκεντρώνει το 33,9%, ενώ από την άλλη το ποσοστό του MHP, παραμένει χαμηλό με 8,6%. Πάντως εκ νέου το ποσοστό παραμένει χαμηλό για την ύπαρξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Μικρή είναι η άνοδος του CHP, αφού στη συγκεκριμένη μέτρηση σημειώνει άνοδο άνω των 4 μονάδων και το ποσοστό φτάνει το 22,5%. Τέλος μικρή άνοδο σημειώνουν το Κάλο Κόμμα και το HDP, με τα ποσοστά τους στη συγκεκριμένη μέτρηση να γίνονται 15,8% και 11,9% αντίστοιχα.

Πάντως στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ο πιο δημοφιλής ηγέτης κόμματος, με την Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος να ακολουθεί σε δημοτικότητα. Στην 3η θέση βρίσκεται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου είναι μόλις 4ος. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προέρχονται από δείγμα 1.500 ανθρώπων σε 12 πόλεις της Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πάντως δεν περιελάμβανε στην ερώτηση για τον πιο δημοφιλή ηγέτη τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι 9,5 μονάδες μπροστά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με 45,5% έναντι 36% των προτιμήσεων. Με τον Τούρκο πρόεδρο να χάνει και από τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς με 47,9% έναντι 35,7%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA