Μενού
  • Α-
  • Α+

«I can't breathe» και «Say His Name». Σε απλά ελληνικά «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Πείτε το όνομά του». Είναι τα συνθήματα που ένωσαν εκατομμύρια κόσμο παγκοσμίως, οι οποίοι βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ με δράστη τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν στις 25 Μαΐου του 2020. Η φράση «δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν και η τελευταία του, αφήνοντας πίσω του πέντε παιδιά. Οι διαδηλωτές ζήτησαν αστυνομική μεταρρύθμιση, θρηνώντας τον θάνατο ενός ακόμη άοπλου μαύρου στα χέρια της αστυνομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε ακόμη: Δολοφονία Φλόιντ: «Δεν καθησυχάζουμε!» - Η αντίδραση του ζεύγους Ομπάμα στην καταδίκη του αστυνομικού

Από το βίντεο των 8 λεπτών και 45 δευτερολέπτων που κατέγραψε τον αποτρόπαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς ο Σόβιν πατούσε τον λαιμό του με το γόνατο στην άσφαλτο, μέχρι και σήμερα, που συμπληρώνεται ένα έτος από την δολοφονία του και από την ανακοίνωση της δίκης, μέχρι την καταδίκη του δολοφόνου, ακολουθούν οι πιο κρίσιμες εξελίξεις της υπόθεσης. 

25 Μαΐου 2020: Ο Τζορτζ Φλόιντ συλλαμβάνεται στην μέση του δρόμου και δολοφονείται 

Ο Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, συνελήφθη λίγο μετά τις 8 μ.μ. καθώς οι αρχές ειδοποιήθηκαν ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων στο τοπικό κατάστημα της Μινεάπολις, Cup Foods. Στη συνέχεια, το βίντεο που κατέγραψε μαθήτρια λυκείου και το ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντάς το παγκόσμιο viral, άλλαξε τον κόσμο. Ο Αφροαμερικανός πολίτης και πατέρας πέντε παιδιών βρισκόταν για σχεδόν εννιά λεπτά κάτω από το γόνατο ενός ασττυομικού ζητώντας για έλεος. Τελικά, πέθανε από ασφυξία. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατός του σε τοπικό νοσοκομείο.

26 Μαΐου 2020: Οι αστυνομικοί απολύονται 

Οι εξελίξεις ήταν άμεσες. Ο δικηγόρος πολιτικών δικαιωμάτων Μπεν Κραμπ ανακοινώνει ότι εκπροσωπεί την οικογένεια του Φλόιντ και θα «απαιτήσει δικαιοσύνη». Απολύονται οι τέσσερις αξιωματικοί που εμπλέκονται στο θάνατό του. Διαδηλωτές ξεκινούν το ίδιο βράδυ τις πρώτες διαδηλώσεις. Για τις επόμενες εβδομάδες, η Μινεάπολις θα καίγεται. 

27 Μαΐου: Οι διαδηλωτές εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις 

Διαδηλωτές σε άλλες πόλεις, όπως το Λος Άντζελες και το Μέμφις, αρχίζουν να διαδηλώνουν με οργή για το θάνατο του Φλόιντ. Στη Μινεάπολη, οι ειρηνικές διαδηλώσεις γίνονται βίαιες καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές και λεηλασίες και οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαλύσουν τα πλήθη με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

28 Μαΐου: Ο κυβερνήτης ενεργοποιεί όλα τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς

Μετά τις διαμαρτυρίες της προηγούμενης νύχτας, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουάλζ υπογράφει εκτελεστική εντολή ενεργοποίησης της Εθνικής Φρουράς της Μινεσότα. Τις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσουν και άλλοι κυβερνήτες καθώς αυξάνονται οι εντάσεις.

«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη δύναμη το συντομότερο δυνατό», είπε για τις ταραχές που προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και αστυνομικά τμήματα της περιοχής, διαχωρίζοντας ωστόσο ότι αυτές προκλήθηκαν από μια ομάδα διαφορετική από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της αστυνομικής βίας.

29 Μαΐου: Ο αξιωματικός συνελήφθη και κατηγορήθηκε για το θάνατο του Φλόιντ

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Φλόιντ, συλλαμβάνεται και κατηγορείται για δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για τον θάνατο του Φλόιντ. Εάν καταδικαστεί, οι μέγιστες ποινές για όλες τις κατηγορίες είναι σοβαρές - 40 χρόνια φυλάκισης για δολοφονία δεύτερου βαθμού, 25 χρόνια για τρίτο βαθμό και 10 χρόνια για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο, ο προεδρεύων δικαστής, Πίτερ Κέιχελ, υποχρεούται από το νόμο της Μινεσότα να ακολουθήσει τις οδηγίες καταδίκης. Σύμφωνα με αυτές, η ποινή τόσο για ακούσια δολοφονία δεύτερου βαθμού όσο και για τρίτο βαθμό είναι περίπου 10 έως 15 χρόνια. Για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, η κοινή ποινή σύμφωνα με τις οδηγίες είναι τέσσερα χρόνια.

31 Mαΐου: Η εισαγγελία αλλάζει χέρια 

Ανακοινώνεται, ότι εν τέλει ο Κιθ Έλισον θα αναλάβει διώξεις για τον θάνατο του Φλόιντ. Χιλιάδες διαμαρτύρονται ειρηνικά σε ολόκληρη τη χώρα, αν και ορισμένες διαδηλώσεις εξακολουθούν να αμαυρώνονται από βανδαλισμούς και συγκρούσεις με την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου.

1 Ιουνίου: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας 

Η έκθεση της νεκροψίας έδειξε ότι το θύμα πέθανε από ένα συνδυασμό αιτιών, όπως «καρδιοπνευμονική ανεπάρκεια λόγω της άσκοπης χρήσης της αστυνομικής βίας του κατηγορούμενου, ενώ στο αίμα του βρέθηκε και μεθαμφεταμίνη. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ως ανθρωποκτονία. 

Η οικογένεια αντιδρά, καθώς η χρήση μεθαμφεταμίνης δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο στον θάνατό του, επομένως ήταν εσκεμμένη η αναφορά της. 

Ο Έλισον  δηλώνει ότι εξετάζει πολύ σοβαρά τη δίωξη των άλλων αξιωματικών της υπόθεσης, αλλά ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

3 Ιουνίου: Και οι 4 αξιωματικοί κατηγορούνται τώρα για τον θάνατο του Φλόιντ

Οι άλλοι τρεις αξιωματικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό κατηγορούνται για να βοήθεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού και σε βοήθεια για ανθρωποκτονία εξ αμελείας δευτέρου βαθμού. Και τα δύο είναι κακουργήματα. 

Ο Σόβιν έλαβε επίσης μια επιπλέον κατηγορία για δολοφονία δευτέρου βαθμού, που είναι ακόμη ένα κακούργημα, σύμφωνα με τα δικαστήρια.

8 Ιουνίου: Οι Δημοκρατικοί εισάγουν νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας

Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου εισάγουν ένα εκτεταμένο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, που ονομάζεται Justice In Policing Act, με στόχο την αποστρατικοποίηση της αστυνομίας και την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των «chokehold» (σύλληψη από τον λαιμό) και των ενταλμάτων χωρίς προειδοποίηση. Ενώ το Σώμα που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς αργότερα ενέκρινε το νομοσχέδιο, η Γερουσία της τότε Ρεπουμπλικανικής εποπτείας το καταψήφισε.

Την ίδια ημέρα με τη θέσπιση της νομοθεσίας, χιλιάδες πολίτες ταξιδεύουν στο Χιούστον, την πατρίδα του Φλόιντ, για να τιμήσουν τον θάνατό του, μια ημέρα πριν την κηδεία του. Μεταξύ εκείνων που παρευρίσκονται είναι ο τότε υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

9 Ιουνίου: Ο Φλόιντ κηδεύεται στο Χιούστον

Χιλιάδες παρευρισκόμενοι στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, ανάμεσά τους και πολλοί αστέρες της showbiz, δίνοντας το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα. Ο Τζο Μπάιντεν, με βίντεό του, καλεί να αλλαχθεί η νομοθεσία άμεσα η αστυνομική βία εναντίον των Αφροαμερικανών. 

29 Ιουνίου: Οι συγγενείς του Φλόιντ παρακολουθούν την έναρξη της δίκης 

Οι τέσσερις απολυθέντες αστυνομικοί της Μινεάπολης που κατηγορήθηκαν ποινικά για το θάνατο του Φλόιντ, εμφανίζονται ενώπιον δικαστή για προδικαστικές ακροάσεις στις οποίες συμμετείχαν η θεία και ο θείος του Φλόιντ.

Ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ δίνει επίσης εντολή στους εισαγγελείς και στους δικηγόρους υπεράσπισης να περιορίσουν την προδικαστική δημοσιότητα σχετικά με την υπόθεση. Ο πληρεξούσιος του ενός εξ αυτών λέει στο δικαστήριο ότι σκέφτεται μια πρόταση αλλαγής χώρου λόγω αυτού που περιγράφει ως προκαταρκτική δημοσιότητα πριν από τη δίκη.

18 Σεπτεμβρίου: Η πόλη μετονομάζει τη διασταύρωση George Floyd Square

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μινεάπολης ψηφίζει ομόφωνα για να μετονομάσει τη διασταύρωση της λεωφόρου 38th Street και Chicago, κοντά στο σημείο της θανατηφόρας σύλληψης του Φλόιντ, σε "George Floyd Square".

14 Οκτωβρίου: Οι υποστηρικτές γιορτάζουν τα γενέθλια του Φλόιντ

Εκατοντάδες φίλοι, συγγενείς και υποστηρικτές συγκεντρώνονται στην πλατεία George Floyd και γιορτάζουν τα 47α γενέθλιά του.

21 Οκτωβρίου: Ο κατηγορούμενος για φόνο 3ου βαθμού έπεσε εναντίον του Σόβιν

Ο δικαστής Κέιχιλ απορρίπτει την κατηγορία της δολοφονίας τρίτου βαθμού εναντίον του Σόβιν, κρίνοντας ότι απαιτούσε αποδείξεις ότι οι υποτιθέμενες ενέργειές του έθεσαν σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους και οδήγησαν στον θάνατο του Φλόιντ. Ο Κέιχιλ κρίνει ότι επειδή ο Σόβιν κατηγορείται ότι στοχεύει μόνο τον Φλόιντ, ο βαθμός του κακουργήματος δεν ισχύει για την υπόθεσή του.

12 Ιανουαρίου 2021: Ο δικαστής διαχωρίζει τη δίκη του Σόβιν από τους άλλους αστυνομικούς 

Ο Σόβιν διατάχθηκε από τον δικαστή Κάιλ να παραμείνει στη δίκη μόνος του, διαχωρίζοντας τη δίκη του από τους πρώην συνάδελφούς του, με σκοπό να διασφαλιστεί επαρκής κοινωνική απόσταση μεταξύ των κατηγορουμένων, των δικηγόρων τους και του λοιπού προσωπικού υποστήριξης.

1 Μαρτίου: Το Εφετείο εξετάζει την επαναφορά της κατηγορίας δολοφονίας τρίτου βαθμού εναντίον του Σόβιν

Το Εφετείο της Μινεσότα ακούει προφορικά επιχειρήματα σχετικά με έφεση που υποβάλλεται από εισαγγελείς, ζητώντας του να ανατρέψει την απόφαση του δικαστή Κέιχιλ για κατάργηση της κατηγορίας δολοφονίας τρίτου βαθμού εναντίον του Σόβιν. Η ομάδα των τριών δικαστών λέει ότι θα εκδώσει ταχεία απόφαση το συντομότερο δυνατό.

Η ακρόαση πραγματοποιείται καθώς οι αξιωματούχοι της πόλης της Μινεάπολης πραγματοποιούν ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια ενίσχυσης της ασφάλειας για τη δίκη του Σόβιν για την προστασία της περιουσίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων πρώτης τροποποίησης των διαδηλωτών.

3 Μαρτίου: Εγκρίνεται νέο νομοσχέδιο για την αστυνομική βία 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ περνά νέο νομοσχέδιο για την αστυνομική βία με 220 ψήφους έναντι 212. Η νομοθεσία, η οποία εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας, θα απαγόρευε εντάλματα χωρίς προειδοποίηση, εντολή συλλογής δεδομένων βίας για αστυνομικές συναντήσεις, απαγόρευση συλλήεων για φυλετικούς ή θρησκευτικούς λόγους και ανακατεύθυνση χρηματοδότησης σε κοινοτικά προγράμματα αστυνόμευσης.

5 Μαρτίου: Το Εφετείο πιέζει τον δικαστή για την κατηγορία δολοφονίας 3ου βαθμού

Το Εφετείο της Μινεσότα διατάσσει τον δικαστή Κέιχιλ να επανεξετάσει την επαναφορά κατηγορίας δολοφονίας τρίτου βαθμού εναντίον του Σόβιν, διαπιστώνοντας ότι ο δικαστής έσφαλε τον Οκτώβριο όταν άφησε την κατηγορία.

11 Μαρτίου: Ο δικαστής επαναφέρει την κατηγορία της δολοφονίας τρίτου βαθμού

Ο δικαστής Κέιχιλ εγκρίνει την πρόταση των εισαγγελέων για επαναφορά της κατηγορίας δολοφονίας τρίτου βαθμού εναντίον του Σόβιν αφού άκουσε επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές της υπόθεσης. Η δίκη ξεκινά στις 29 Μαρτίου.

12 Μαρτίου: Έγκριση 27 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικογένεια του Φλόιντ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μινεάπολης εγκρίνει ομόφωνα μια διευθέτηση 27 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια του Φλόιντ για αστική αγωγή εναντίον της πόλης της Μινεάπολης και των τεσσάρων αξιωματικών που εμπλέκονται στο θάνατό του.

20 Απριλίου: Ο Τσάββιν κρίθηκε ένοχος και στις 3 κατηγορίες

Μετά από τρεις εβδομάδες μαρτυρίας , ο Chauvin κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες στο θάνατο του Floyd. Η ακρόαση καταδίκης του θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ εβδομάδες. Η μέγιστη ποινή για δολοφονία δεύτερου βαθμού είναι 40 χρόνια φυλάκισης, αλλά οι οδηγίες ποινής της Μινεσότα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να πάρει έως και 15 χρόνια.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις μίλησαν για την ετυμηγορία , και οι δύο ζητούσαν από το Κογκρέσο να εγκρίνει τον Τζορτζ Φλόιντ Δικαιοσύνη στην Αστυνομική Πράξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA