Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Απάντηση Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απαράδεκτη και μεροληπτική η έκθεση

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Άγκυρα την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία η ΕΕ απειλεί πως δεν θα προχωρήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Getty Images)
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Getty Images)

Η Άγκυρα απορρίπτει με ανακοίνωσή της την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία απείλησε με αναστολή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων - αν δεν περιορίσει την εχθρική εξωτερική πολιτική της. Από την τουρκική απάντηση δεν λείπουν και οι αναφορές στα «μεροληπτικά και άδικα επιχειρήματα» των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, που σύμφωνα με τον Άγκυρα, υιοθετεί η ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωκοινοβούλιο: Απειλεί με αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αν δεν περιορίσει την εχθρική εξωτερική πολιτική

«Αυτή η μονομερής και σε καμία περίπτωση αντικειμενική έκθεση υιοθετήθηκε σε μια περίοδο, στην οποία επιχειρείται η αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Απορρίπτουμε αυτό το προκατειλημμένο κείμενο που περιέχει όχι μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου... αλλά υιοθετεί και τις απολύτως άδικες και προκατειλημμένες θέσεις των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, υποστηρίζοντας, παράλληλα, τις μονομερείς αφηγήσεις των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915».

Οπισθοδρόμηση βλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται πως με αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προειδοποίησε την Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο, διαπιστώνοντας οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση όσον αφορά στην εσωτερική, θεσμική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα. «Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Τουρκία #ΕΕ #Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο #Ευρωτουρκικές σχέσεις