Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον εφαρμόζει το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», που χωρίζει τους τουριστικούς προορισμούς σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες. Η ένταξη της Ελλάδας, μεταξύ άλλων χωρών, στους πορτοκαλί προορισμούς για τον τουρισμό προκαλεί σύγχυση στους Βρετανούς, καθώς διαψεύδει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι η χώρα μας θα εξασφάλιζε μία θέση ανάμεσα στους πράσινους προορισμούς.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: «Να μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα» - Τι λέει ο επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου

Ως αποτέλεσμα, πολλοί Βρετανοί τουρίστες έκλεισαν τις διακοπές τους για την Ελλάδα και ξαφνικά βρέθηκαν υποχρεωμένοι να μπουν σε 10ήμερη καραντίνα στα σπίτια τους κατά την επιστροφή τους. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, κάποιοι επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα έτσι και αλλιώς, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι μόνο τη Δευτέρα (17/5), περισσότερες από 150 πτήσεις αναχώρησαν από τη Βρετανία για τους πορτοκαλί προορισμούς (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.ά.).

Η ξεκάθαρη προειδοποίηση του Μπόρις Τζόνσον ότι οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στους πορτοκαλί προορισμούς, εκτός αν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος, όπως μια οικογενειακή ή επαγγελματική ανάγκη, συνιστά μια οδηγία και όχι μια νομική υποχρέωση. Γι' αυτόν τον λόγο, ορισμένες ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να προσφέρουν πακέτα διακοπών προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες «πορτοκαλί» χώρες. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι οι ταξιδιωτικές εταιρείες αρνούνται να αποζημιώσουν όσους έχουν ήδη κάνει κρατήσεις για τους συγκεκριμένους προορισμούς, παρά το γεγονός ότι εντάσσονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία. Ως εκ τούτου, εγείρεται πλήθος ερωτημάτων γύρω από το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» και κατά πόσο αυτό είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό, δεδομένου ότι αρκετές ταξιδιωτικές εταιρείες το εκλαμβάνουν ως παραίνεση και όχι ως υποχρέωση.

Πιθανή η εξαίρεση για κάποια νησιά

Σύμφωνα με το OPEN, οι βρετανικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα,  η Ελλάδα είναι πιθανό να παραμείνει στην πορτοκαλί λίστα, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποια νησιά να ενταχθούν στην πράσινη λίστα. Το Λονδίνο ανησυχεί πολύ για τις μεταλλάξεις και πλέον μοιάζει πιθανό να μην τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων για την ανανέωση στις λίστες των χωρών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα για τα ταξίδια στις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας: «Δεν θα πρέπει να πηγαίνετε για διακοπές σε μια χώρα που είναι στην πορτοκαλί λίστα. Αν ταξιδέψετε σε μια χώρα της πορτοκαλί λίστας για επείγουσα ανάγκη, για κάποιο σοβαρό λόγο που έχετε, όταν επιστρέψετε, δεν οφείλετε μόνο να πληρώσετε για όλα τα τεστ, αλλά πρέπει να απομονωθείτε για 10 μέρες. Θα επιτηρούμε, το παρακολουθούμε και όσοι δεν μπουν σε καραντίνα θα τους επιβληθούν πρόστιμα μέχρι και 10.000 λίρες».

Παρά τις παραινέσεις του Μπόρις Τζόνσον, υπολογίζεται πως πέντε εκατομμύρια Βρετανοί έχουν κλείσει διακοπές στις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας, ειδικότερα, σε αυτές που βρίσκονται στην Ευρώπη. Πάντως, η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες να εισέρχονται στα εδάφη της χωρίς τεστ ή καραντίνα εάν η δεύτερη δόση εμβολίου, που έχει την έγκριση της ΕΕ, έγινε δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Στη Ρόδο οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες

Οι πρώτοι 180 Βρετανοί τουρίστες έφτασαν στη Ρόδο το μεσημέρι της Τετάρτης (19/5) με δύο πτήσεις από Μπέρμιγχαμ και Μάντσεστερ, παρά τις απαγορεύσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Τα νέα από τη Γερμανία είναι θετικά, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης και η Lufthansa θα πετάει το καλοκαίρι απευθείας σε 12 ελληνικές τουριστικές περιοχές, ανάμεσά τους η Κρήτη, η Κως και η Ρόδος.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του τουρισμού περιμένουν με αγωνία την απόφαση της Μόσχας για την απελευθέρωση των πτήσεων τσάρτερ προς την Ελλάδα, ενώ μέχρι στιγμής είναι λίγοι οι Ρώσοι τουρίστες που έρχονται σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική. Αθήνα και Μόσχα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, ωστόσο η ρωσική πλευρά καθυστερεί να «ξεπαγώσει» την απελευθέρωση των πτήσεων τσάρτερ προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των αντιποίνων για τη στάση των Ευρωπαίων στο ουκρανικό ζήτημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA