Μενού
  • Α-
  • Α+

Ακόμα ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στην ισπανική πόλη Θέουτα στη Βόρεια Αφρική, στα σύνορα με το Μαρόκο, αφού σε βίντεο που μετέδωσαν αρκετά διεθνή μέσα διακρίνεται ένας νεαρός πρόσφυγας ηλικίας περίπου από 12-14 ετών να κολυμπάει έχοντας δέσει στο σώμα του δεκάδες πλαστικά μπουκάλια για να μπορέσει να επιπλεύσει. Στη συνέχεια το αγόρι φτάνει στην παραλία Ταραχάλ και προσπαθεί γρήγορα να σκαρφαλώσει το τείχος που υπάρχει και χωρίζει τις δύο χώρες προτού τον πιάσουν οι στρατιώτες και τον μεταφέρουν προς την πύλη όπου βρίσκεται η ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διαβάστε ακόμη: Μεταναστευτικό: Ισπανός αστυνομικός σώζει μισοπνιγμένο μωρό - Συγκλονιστική φωτογραφία

Σήμερα, Πέμπτη (20/5), η ισπανική κυβέρνηση ύψωσε τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, το οποίο κατηγόρησε για «επίθεση» και «εκβιασμό» μετά την άφιξη περισσότερων από 8.000 μεταναστών από το πρωί της Δευτέρας στον ισπανικό θύλακα Θέουτα. Συνολικά σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές έχουν ήδη απελαθεί περισσότεροι από 5.800. H Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, χαρακτήρισε «επίθεση ενάντια στα ισπανικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ», την κίνηση του Μαρόκο να χαλαρώσει τους ελέγχους στα σύνορά του και να αφήσει να περάσει στη Θέουτα ένας μεγάλος αριθμός νέων που έφυγαν μόνοι τους ή παιδιών μικρής ηλικίας μαζί με την οικογένειά τους. Παράλληλα κατήγγειλε «τον εκβιασμό» του Ραμπάτ, το οποίο κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύεται ανηλίκους».

«Δεν μιλάμε για νέους 16, 17 ετών», το Μαρόκο επέτρεψε να περάσουν «παιδιά 7 ή 8 ετών, σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (…) αγνοώντας το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε η Ισπανίδα υπουργός.

Σύμφωνα με το RTL, παρατηρητές στην Ισπανία είναι πεπεισμένοι ότι την κρίση πυροδότησε η διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία ήταν ισπανική αποικία έως το 1975. Το Μαρόκο διεκδικεί μεγάλα τμήματα αυτής της αραιοκατοικημένης περιοχής στις ακτές του Βόρειου Ατλαντικού. Το Ραμπάτ είναι εξοργισμένο διότι ο αρχηγός του κινήματος ανεξαρτησίας Πολισάριο, ο Μπραχίμ Γκάλι, νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο. Η χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων ήταν ένα είδος αντιποίνων του Μαρόκου, κατά τους παρατηρητές.

Αν και το Μαρόκο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία και την Ισπανία το 1956, η Ισπανία έχει ακόμη δύο θύλακες στη Βόρεια Αφρική: τη Θέουτα στα στενά του Γιβραλτάρ και τη Μελίλα, 250 χιλιόμετρα ανατολικά. Και οι δύο διεκδικούνται από το Μαρόκο. Κοντά και στις δύο περιοχές, δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περιμένουν μια ευκαιρία να έρθουν στην ΕΕ. Συνήθως πολλές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ταυτόχρονα. Πιθανώς λόγω της πανδημίας της κορώνας, δεν υπήρξαν πρόσφατα πολλές τέτοιες προσπάθειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA