Μενού
  • Α-
  • Α+

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη των ΗΠΑ αποτέλεσε την αφορμή για να βγει στο φως όλη η καταπίεση που δέχονται οι αφροαμερικανοί από την αμερικανική κοινωνία, αλλά και φυλετικές διακρίσεις που κάνουν οι αστυνομικοί εναντίον τους. Πριν από τον Τζορτζ Φλόιντ υπήρχαν δεκάδες θύματα της αστυνομικής βίας. Το 2014, ο Έρικ Γκάρνερ, είχε πει εννιά φορές την ίδια φράση που ο Τζορτζ Φλόιντ την έκανε σύνθημα: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». 

Διαβάστε ακόμη: Δολοφονία Φλόιντ: Οι πρώτες αντιδράσεις στην ετυμηγορία της δίκης του Σόβιν

Ακολουθούν μερικές από τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς την τελευταία επταετία. Το μικρότερο θύμα είναι 12 ετών, ενώ υπάρχουν και θύματα μετά την μεγάλη εξέγερση που προκάλεσε η δολοφονία Φλόιντ. 

17 Ιουλίου 2014: Έρικ Γκάρνερ

Ο Έρικ Γκάρνερ πέθανε μετά την πάλη του στο έδαφος από αστυνομικό της Νέας Υόρκης για υποψία παράνομης πώλησης τσιγάρων. Ενώ βρισκόταν σε πνιγμό, ο κ. Γκάρνερ είπε τις λέξεις «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» 11 φορές. Έξι χρόνια μετά, ο Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη, θα έλεγε την συγκεκριμένη φράση σχεδόν εννιά λεπτά, χωρίς να ενδιαφερθεί ξανά κανένας ένστολος. 

Το περιστατικό - που καταγράφηκε σε βίντεο από έναν παρευρισκόμενο - οδήγησε σε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα. Ο εμπλεκόμενος αστυνομικός απολύθηκε αργότερα, αλλά ποτέ δεν διώχθηκε.

Σημειώθηκε έναν χρόνο μετά την ίδρυση του Black Lives Matter, που προέκυψε ως απάντηση στην απαλλαγή από τον άντρα που σκότωσε τον έφηβο Τρέιβον Μάρτιν  στη Φλόριντα.

9 Αυγούστου 2014: Μάικλ Μπράουν

Ο Μάικλ Μπράουν, 18 ετών, σκοτώθηκε από αστυνομικό στο Φέργκιουσον του Μισσούρι. Τον κυνήγησε η αστυνομία, επειδή υπήρχε σήμα ότι έκλεψε ένα πακέτο πούρα. 

Ο αξιωματικός, Ντάρεν Γουίλσον, σταμάτησε το αυτοκίνητό του μπροστά από τον Μπράουν.Ο Μπράουν έφτασε στο αυτοκίνητο και έδωσε γροθιά στον Γουίλσον, και στον αγώνα που ακολούθησε, προσπάθησε να πιάσει το όπλο του αστυνομικού, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης (DOJ), η οποία βασίστηκε σε εγκληματολογικές αποδείξεις και σε συνεντεύξεις με δεκάδες μάρτυρες. .

Ο αστυνομικός έβγαλε το όπλο, πυροβόλησε στον αέρα, ο Μπράουν έτρεξε, κυνηγήθηκε και σκοτώθηκε. 

Παρόλο που ο αστυνομικός απομακρύνθηκε από την υπηρεσία , η έκθεση του DOJ κατέγραψε πολλά περιστατικά φυλετικής ανισότητας στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον.  

Το συμβάν οδήγησε σε πολλά κύματα διαμαρτυριών και αστικών αναταραχών στην περιοχή, ενισχύοντας περαιτέρω το κίνημα του Black Lives Matter.

22 Νοεμβρίου 2014: Ταμίρ Ράις

Ο Ταμίρ Ράις, ένα αγόρι 12 ετών, σκοτώθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο από αστυνομικό μετά από αναφορές για έναν άντρα που ήταν «πιθανώς ανήλικος» και έδειχνε ένα όπλο που ήταν «πιθανώς ψεύτικο» στους περαστικούς.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι είπαν στον Ράις να ρίξει το όπλο - αλλά αντί να το ρίξει, το έδειξε στην αστυνομία.Οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ότι το όπλο ήταν παιχνίδι μετά τη δολοφονία της Ράις.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τους θανατηφόρους πυροβολισμούς απολύθηκε τρία χρόνια αργότερα έδωσε ψευδή στοιχεία στην αίτηση πρόσληψης. 

Τον Δεκέμβριο του 2020, το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι σταματά την έρευνά του για την υπόθεση, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την άσκηση ομοσπονδιακών ποινικών κατηγοριών.

4 Απριλίου 2015: Γουόλτερ Σκοτ 

Ο Γουόλτερ Σκοτ πυροβολήθηκε στην πλάτη πέντε φορές από έναν λευκό αστυνομικό, ο οποίος αργότερα απολύθηκε και τελικά καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης. Τον σταμάτησαν, επειδή είχε χαλάσει το φως του αυτοκινήτου του  στο Βόρειο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και έφυγε από τον αστυνομικό μετά από μια σύντομη αναταραχή.

Η δολοφονία πυροδότησε διαμαρτυρίες στο Βόρειο Τσάρλεστον, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «Δεν υπάρχει δικαιoσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη».

5 Ιουλίου 2016: Άλτον Στέρλινγκ 

Ο θάνατος του Άλτον Στέρλινγκ οδήγησε σε ημέρες διαμαρτυριών στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας. Ο κ. Στέρλινγκ σκοτώθηκε αφού η αστυνομία ανταποκρίθηκε σε αναφορές για αναστάτωση έξω από ένα κατάστημα.

Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από κινητό τηλέφωνο και διαδόθηκε στο διαδίκτυο. Οι δύο εμπλεκόμενοι αξιωματικοί δεν αντιμετώπισαν ποινικές κατηγορίες, αλλά ο ένας απολύθηκε και ο άλλος βγήκε σε αναστολή. 

6 Ιουλίου 2016: Φιλάντο Καστάιλ 

Ο Φιλάντο Καστάιλ σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε με τη φίλη του στον Άγιο Παύλο της Μινεσότα. Τον σταμάτησαν για έλεγχο ρουτίνας κι εκείνος τους είπε ότι έχει άδεια κατοχής όπλου και πως έχει ένα. Τον πυορβόλησαν ενώ έψαχνε την άδεια οδήγησης. Η δολοφονία του μεταδόθηκε live στο facebook από την σύντροφό του. 

Οι αστυνομικοί απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες. 

18 Μαρτίου 2018: Στέφον Κλαρκ

Ο Στέφον Κλαρκ πέθανε αφού πυροβολήθηκε τουλάχιστον επτά φορές στην αυλή της γιαγιάς του στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, από αστυνομία που ερεύνησε ένα κοντινό παραβίαση. Μόνο ένα κινητό τηλέφωνο βρέθηκε στη σκηνή και ο κ. Κλαρκ ήταν άοπλος.

Η κυκλοφορία ενός βίντεο του περιστατικού πυροδότησε μεγάλες διαμαρτυρίες στην πόλη. Τον Μάρτιο του 2019, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι δύο εμπλεκόμενοι αξιωματικοί δεν θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη, καθώς οι αξιωματικοί φοβόντουσαν τη ζωή τους, πιστεύοντας ότι ο κ. Κλαρκ είχε όπλο.

13 Μαρτίου 2020: Μπρεόνα Τέιλορ 

Η Μπρεόνα Τέιλορ, 26χρονη νοσηλεύτρια έκτακτης ανάγκης, πυροβολήθηκε οκτώ φορές όταν αξιωματικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Η αστυνομία του Λούισβιλ ανέφερε ότι ένας αστυνομικός είχε τραυματιστεί από πυρά πριν αρχίσουν να πυροβολούν και αυτοί. 

Η οικογένεια της Μπρένα Τέιλορ κατέθεσε αγωγή και τον Σεπτέμβριο του 2020 κατέληξε σε συμφωνία ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων  με τις αρχές της πόλης.

Η αγωγή ανέφερε ότι ο σύντροφος της κυρίας Τέιλορ - που ήταν μαζί της εκείνη τη στιγμή - είχε πυροβολήσει για αυτοάμυνα, επειδή οι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμα χωρίς ταυτοποίηση και νόμιζαν ότι ήταν διαρρήκτες. 

Μια μεγάλη επιτροπή κατηγόρησε έναν αστυνομικό όχι για το θάνατο της Τέιλορ, αλλά για «απρόσεκτη απειλή» επειδή πυροβόλησε σε γειτονικό διαμέρισμα.

Τρεις αξιωματικοί που εμπλέκονται στην επιδρομή έχουν απολυθεί τώρα από την αστυνομική δύναμη.

11 Απριλίου 2021: Ντάουντ Ράιτ

Η επόμενη δολοφονία Αφροαμερικανού μετά από εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Ντάουντ Ράιτ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Κέντρο του Μπρούκλιν, ακριβώς βόρεια της Μινεάπολης.

Αφού τον σταμάτησαν για παραβίαση της κυκλοφορίας, η αστυνομία είπε στον κ. Ράιτ ότι συνελήφθη για ένταλμα που εκκρεμούσε. Αφέθηκε ελέυθερος και προσπάθησε να ξαναμπεί στο αυτοκίνητό του, οπότε ένας αξιωματικός ακούγεται να φωνάζει «Τέιζερ» αρκετές φορές πριν πυροβολήσει έναν πυροβολισμό.

Η τοπική αστυνομία είπε ότι η δολοφονία φαίνεται να είναι τυχαία και ότι η αξιωματικός,  Κιμ Πότερ, σκόπευε να χρησιμοποιήσει το τέιζερ της και όχι το πιστόλι της.

Η οικογένεια απέρριψε αυτή την εξήγηση και οι διαμαρτυρίες για την δολοφονία συνεχίστηκαν.

Η κ. Πότερ παραιτήθηκε από την αστυνομία και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

https://www.instagram.com/p/CPSf1QsKfmP/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA