Μενού
  • Α-
  • Α+

Αίσιο τέλος για τους επιβάτες της πτήσης θρίλερ που ξεκίνησε από την Αθήνα και έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία για να συλληφθεί δημοσιογράφος που αντιπολιτευεται τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς προσγειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία. Το συμβάν αποδείχθηκε μια κατασκοπευτική υπόθεση με σοβαρές προεκτάσεις και με μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις. Σε ανακοίνωση της η Ryanair ανέφερε ότι η πτήση FR4978 προγειώθηκε με ασφάλεια στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 19:25 ώρα Μεγάλης Βρετανίας. 

Διαβάστε ακόμη: Πτήση - θρίλερ της Ryanair προς Λιθουανία με σύλληψη Λευκορώσου δημοσιογράφου - Έντονη αντίδραση Μητσοτάκη

Όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ο πιλότος ενημερώθηκε για δήθεν απειλή τοποθέτησης βόμβας και προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Εκεί, όμως, πράκτορες της ασφάλειας συνέλαβαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο, Ρομάν Προτασέβιτς, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης στη χώρα - με εντολή του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Σημειώνεται πως το όνομα του Προτασέβιτς βρισκόταν σε κατάλογο καταζητούμενων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις τελευταίες εκλογές.

Οργή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Παρέμβαση ΓΓ ΝΑΤΟ

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς, με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκφράζει την ανησυχία της για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους, καλώντας, παράλληλα, τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν άμεσα τους επιβάτες της πτήσης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τόνισε σχετικά: «Ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της. Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».

https://twitter.com/eucopresident/status/1396488841679319040?ref_src=twsrc^tfw

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ. «ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες».

https://twitter.com/vonderleyen/status/1396487685011816449?ref_src=twsrc^tfw

Σημειώνεται πως με ανάρτησή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε πως παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με την πτήση προς το Βίλνιους, χαρακτηρίζοντας την αναγκαστική προσγείωση και τη σύλληψη Προτάσεβιτς ως ένα «σοβαρό και επικίνδυνο περιστατικό που χρήζει διεθνούς διερεύνησης».

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1396523402807107586?ref_src=twsrc^tfw

Μητσοτάκης: Σοκαριστική πράξη - Φτάνει πια

Με ανάρτησή του στο Τwitter, o Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στα αγγλικά: «Η αναγκαστική προσγείωση μιας εμπορικής πτήσης για να συλληφθεί δημοσιογράφος είναι μια πρωτοφανής, σοκαριστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει την άσκηση πίεσης προς τη Λευκορωσία. Φτάνει πια», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1396491910592749576?ref_src=twsrc^tfw

ΥΠΕΞ: Πράξη κρατικής αεροπειρατείας

Άμεση υπήρξε και η καταδίκη από το υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση αναφέροντας πως «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα  -Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας». «Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ryanair: Tίποτα «ασυνήθιστο» στο αεροσκάφος

Δεν βρέθηκε κάτι από τον έλεγχο στο αεροσκάφος που έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία για να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος, ανακοίνωσε η εταιρεία Ryanair, στην οποία ανήκει το αεροσκάφος το οποίο κατευθυνόταν από την Αθήνα προς τη Λιθουανία. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία διευκρίνισε ότι «ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες από τις τοπικές αρχές», ενώ ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση που «ήταν πέρα από τις δικές της δυνατότητες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA